2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Minden harmadik magyar embernél diagnosztizálnak rákot élete során

    A rosszindulatú daganat a második vezető halálok a világon. A február 4-én tartott rákellenes világnap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegséggel kapcsolatos prevenciós lehetőségekre és a korai, időben történő diagnózis fontosságára. 

    Az esetek száma az elmúlt két évtizedben világszinten megduplázódott. Ez egyfelől az egészségtelen életmódra vezethető vissza, másfelől a Föld népességének nagy volumenű növekedésére, idősödésére. Több mint 18 millió új esetet regisztráltak világszerte 2020-ban a WHO nemzetközi rákkutatási szervezetének (IARC) adatai szerint. A jelenlegi növekvő tendencia alapján ez a szám elérheti 2040-re a 29-37 millió főt. Világszinten a nők körében a mellrák, a vastagbél-, tüdő-, méhnyak- és pajzsmirigyrák, míg a férfiak között a tüdő-, prosztata-, vastagbél-, gyomor- és májrák a leggyakoribb ráktípus. 

    Minden harmadik magyar embernél diagnosztizálnak rákot élete során

    A kór a test szinte bármely szervében, szövetében kialakulhat, bárhol elindulhat a rákos sejtek növekedése, burjánzása. A más szervekre való átterjedés, az áttétképződés (metasztázis) által válik sok esetben végzetessé. A rosszindulatú daganatos megbetegedések túlélési aránya javuló trendet mutat, hála a diagnosztikai eszközök és a műtéti, sugárterápiás és gyógyszeres, célzott terápiák terén tapasztalható fejlődésnek, az egészségtudatosság növekedésének, illetve az utógondozásnak. Az Európai Unióban megalakult egy rákellenes munkacsoport, amely azon dolgozik, hogy a rák elleni harc egy következő, magasabb szintre léphessen. A cél, hogy 2030-ra 75%-ra növekedjen a túlélési arány a jelenlegi 47%-kal szemben.

    „Jelentős mértékben növeli a gyógyulási esélyeket a korai szűrés, felismerés, ehhez azonban ismerni kell azokat a kezdeti tüneteket, amelyek utalhatnak rosszindulatú daganat jelenlétére is” – mondta el egészségközpontunk onkológus szakorvosa, dr. Kocsis Judit PhD Med. Habil

    „Figyelmeztető jel lehet, ha megmagyarázhatatlan fáradtsággal, étvágytalansággal, fogyással, hőemelkedéssel, továbbá nyelési nehézséggel, vagy makacs köhögéssel, rekedtséggel küzdünk. A vérköpés kifejezetten alarmírozó tünet lehet. Ha változást tapasztalunk anyajegynél, szemölcsnél, vagy új, növekvő festékes anyajegyet észlelünk. Ha változást észlelünk a széklettel és vizelettel kapcsolatosan, pl. megváltozik a széklet rendszeressége, hasi görcsök lépnek fel, vért észlelünk a székletben vagy  vizeletben. Vörös zászlónak minősül a nők esetében a mellben vagy hónaljban tapintható csomó, a mellbimbó behúzódása, ún. narancshéj tünet kialakulása, a bimbó váladékozása. 

    Minden harmadik magyar embernél diagnosztizálnak rákot élete során

    A megelőzés fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. A dohányzás, alkoholfogyasztás nagy mértékben fokozzák a rák kialakulásának esélyét – érdemes a káros szenvedélyeket mielőbb teljesen elhagyni! Kerülni kell a karcinogén, rákkeltő anyagokkal való érintkezést is!  A stressz különféle technikákkal (jóga, meditáció, agykontroll, autogén tréning) történő csökkentése, a stresszoldás szintén preventív hatású. A testmozgás nemcsak a stressz kordában tartásában hasznos segítőnk, összetett pozitív élettani hatásának köszönhetően akár már napi fél óra is egészségvédő hatású.

    A WHO ajánlása szerint a felnőttek számára hetente minimum 75 perc intenzív aerob mozgás, vagy 150 perc mérsékelten intenzív mozgás, esetleg hetente két alkalommal izomerősítő gyakorlatok javasoltak. Az ideális ezek kombinálása. Idősek számára is heti 150-300 perc közepes intenzitású, vagy heti 75-150 perc erősebb intenzitású aktivitás (esetleg ezek kombinációja) ajánlott.

    Vannak olyan ráktípusok (pl. szájüregi daganatok, méhnyakrák, végbélrák, szeméremtesti rák), amelyek megelőzésében a HPV elleni oltás bizonyítottan hatékony. A 7. osztályos gyermekek térítésmentesen vehetik fel, de költségtérítéses formában a felnőttek számára is elérhető az oltóanyag.

    „Óriási szerepe van a rákmegelőzésben a táplálkozásnak is, a rosszindulatú daganatok több mint fele megelőzhető általa” – mondta dr. Kocsi Judit, aki többek között küldetésének tekinti az egészséges életmódra ösztönzést is. „Az elhízás bizonyítottan számos ráktípus kockázati tényezője. Milyen változtatásokat érdemes végrehajtani, hogy valóban egészséges és változatos legyen az étrendünk? Minél több friss zöldség, gyümölcs, sovány hús, hal, tojás, tejtermék, hüvelyes, teljes kiőrlésű gabona, olajos mag szerepeljen az étlapunkon! Lehetőség szerint radikálisan csökkentsük a zsír, só mennyiségét, és kerüljük el az adalékanyagokat, gyorsételeket!” – tanácsolta a onkológus szakorvos.

    Magyarország helyzete jelenleg rossz európai viszonylatban, a rákos megbetegedések előfordulási gyakorisága és a halálos kimenetel aránya az uniós szint felett van, a számadatok alapján megegyezik a többi Közép -Európai ország szintjével.  Ez részben annak köszönhető, hogy még mindig igen alacsony nálunk a szűréseken résztvevők száma. (Különösen a vastagbélrák-szűrés kapcsán van nagy elmaradásunk.) A legutóbbi, 2022-es adatok szerint összesen 70 ezer daganatos megbetegedést regisztráltak hazánkban, és 30 456 ember életét követelte a kór. A jól informáltság, a szűréseken való részvétel, az életmódon való változtatás saját felelősségünk és feladatunk – tegyünk minél többet a rákmegelőzésért!

    Tegyen egy nagy lépést egészségének megőrzéséért, foglaljon időpontot női és férfi Optimum, illetve női Prémium szűrővizsgálati csomagunkra! Végeztesse el a legfontosabb vizsgálatokat – gyorsan, egy helyen –, hogy pontos képet kapjon jelenlegi egészségi állapotáról!