• Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7900 | E-mail: info@ogk.hu

  Pszichológiai ambulancia

  A nemzetközi irányelvekhez igazodva az Országos Gerincgyógyászati Központban pszichológusokból, pszichiáterből álló munkacsoport kapcsolódik a sebészeti és reumatológiai gyógyító, megelőző és rehabilitációs tevékenységhez.

  A legtöbb mozgásszervi betegség – így a gerincbetegségek is – úgynevezett életmód betegségek. Kialakulásukban a genetikai és alkati tényezőkön túl számos viselkedéses, környezeti és pszichológiai tényező együttes szerepet játszik. Ezt igazolja az a tény is, hogy az akut derékfájással küzdők csupán 10%-nál diagnosztizálható egyértelmű neurológiai vagy anatómiai eltérés a tünetek hátterében. A betegek többségénél elváltozás hiányában nem-specifikus derékfájásról beszélhetünk, mely kialakulásában jelentős szerepet játszanak a különféle stressz tényezők.

  A fokozott feszültségszint két alapvető úton járul hozzá a tünetek kialakulásához:

  • a megnövekedett feszültség hatással van a vázizomrendszerre, azaz stressz hatására megfeszülnek a gerincoszlop stabilitásában és a testtartásban szerepet játszó izomkötegek. Az izomtenzió fokozza a degeneratív folyamatok élettani hatását (az összehúzódó csigolyák hatására porckorongsérv, köznapi néven gerincsérv alakulhat ki), illetve csökkenti a tünet szempontjából fontos szövetek vérellátását (ischemia, hipoxia), ami idegbántalomhoz vezet,

  • másrészről stressz hatására megváltozik a központi idegrendszer működése (hipotalamus-hipofízis-mellékvesekéreg), ami fokozott fájdalomérzékenységhez, a gyulladásos folyamatok lassabb gyógyulásához vezethet.

  A derékfájás kialakulásában olyan pszicho-szociális tényezők jelentőségét tartjuk számon, mint a szorongás, depresszió, érzelmi distressz, negatív hiedelmek a fájdalommal és az egészséggel kapcsolatosan (a fájdalom katasztrofizálása; mozgástól, fájdalomtól való félelem, stb.), fájdalomviselkedés, társas támogatás hiánya, munkahelyi elégedetlenség, fokozott munkahelyi terheltség, betegségből származó anyagi előnyök, leszázalékolás, kezeléssel kapcsolatos irreális elvárások.

  A nem-specifikus derékfájás legfrissebb külföldi irányelvei a korai pszicho-szociális rizikóbecslést és a betegoktatást kulcsfontosságúnak tartják a fájdalomtünet kronicizálódásának megakadályozásában.

  A Pszichológiai Ambulancia a betegellátás teljes folyamatához illeszkedően részt vesz a járó- és fekvőbeteg ellátásban is. Ezzel országosan is egyedülálló példáját és egyszersmind alapmodelljét képezi a különböző szakterületek által összehangolt, rendszerszemléletű betegellátásnak. Minden, az intézetbe kerülő járó-, illetve fekvőbeteg speciális, a krónikus fájdalom betegség pszichológiai összefüggéseit feltáró pszichológiai állapotfelmérésen vesz részt. Ennek eredményeképpen - igény, illetve szükség függvényében - egyéni pszichológiai, illetve pszichiátriai vizsgálatokra, szükség esetén gyógyszeres ellátásra kerül sor.

  A Pszichológiai Ambulancia alaptevékenységei

  Betegellátás

  • Pszichológiai állapotfelmérés és szűrővizsgálatok
  • Orvosi beavatkozáshoz kapcsolódó pozitív orientációs foglalkozás (Műtéti felkészítés)
  • Betegoktatás
  • Ambuláns terápia

  Oktatás
  Kutatás

  1. Betegellátás

  A Pszichológiai Ambulancia a betegellátás teljes folyamatához illeszkedően részt vesz a járó- és fekvőbeteg ellátásban is. Ezzel országosan is egyedülálló példáját és egyszersmind alapmodelljét képezi a különböző szakterületek által összehangolt, rendszerszemléletű betegellátásnak. Minden, az intézetbe kerülő járó-, illetve fekvőbeteg speciális, a krónikus fájdalom betegség pszichológiai összefüggéseit feltáró pszichológiai állapotfelmérésen vesz részt. Ennek eredményeképpen - igény, illetve szükség függvényében - egyéni pszichológiai, illetve pszichiátriai vizsgálatokra, szükség esetén gyógyszeres ellátásra kerül sor.

  Pszichológiai állapotfelmérés és szűrővizsgálatok

  Az eredményes kezelés érdekében nélkülözhetetlen pácienseink korai teljes körű kivizsgálása, ami a pszichológiai állapotfelmérést is magába foglalja. A korai megelőzés céljából a többlépcsős szűrőrendszer része az Országos Gerincgyógyászati Központ kivizsgálási protokolljának. Betegeink már az első szakorvosi vizsgálat alkalmával ”tábla PC-n” töltik ki a kérdőíveket, melyet pszichológus munkatársaink értékelnek. A korai vizsgálat során már lehetőséget biztosítunk arra, hogy pácienseink jelezzék igényüket a személyes pszichológiai konzultációra. Amennyiben igénylik, vagy ha a teszteredmények indokolják a kiterjedtebb vizsgálatot, ambulanciánk munkatársai telefonon lépnek kapcsolatba betegeinkkel az időpont egyeztetése céljából.

  A műtéti beavatkozásra vagy kórházi kezelésre indikált páciensek esetében már kiterjedtebb állapotfelmérés történik. Ezekben az esetekben különösen nagy hangsúlyt fektetünk pácienseink személyes igényeinek felmérésére.

  A beavatkozásokat megelőző állapotfelmérésen túl a járóbeteg ellátásban résztvevő páciensek állapotát is rendszeresen követjük, így mind az Ambulancia ügyfelei, mind a kezelőszemélyzet számára nyomon követhető a változás folyamata. A kontroll kérdőíveket az ambuláns megjelenéskor adminisztráljuk ”tábla PC”-n történő kitöltéssel.

  Pozitív orientáció

  A kórházi környezetben végzett gyógyító beavatkozásokra mindenki eltérő arányban, de egyformán bizonyos fokú szorongással reagál. Erre példa az ún. ”fehérköpeny szindróma”, amikor az orvos által mért vérnyomás magasabb értéket mutat, mint nyugodt, otthoni környezetben. A kórházi kezelésről nyújtott széleskörű tájékoztatás képes a szorongásos reakciók csökkentésére: jótékonyan hat a felépülés menetére a rehabilitációs időszak, távlati célok átbeszélése.
  Intézetünkben kifejezetten a gerincbetegek számára kifejlesztett relaxációs módszereket tanítunk, melyek gyakorlásával betegeink komfortosabban élik meg a kórházban töltött időszakot és kevesebb fájdalomról számolnak be a posztoperatívum időszakában. Az orientációs foglalkozásról betegünk beszámolóját itt olvashatja el.

  Betegoktatás

  A nem-specifikus derékfájás gyógyításában a legfontosabb cél, hogy a fájdalomtünetek állandósulását megelőzzük. Ebben kulcsfontosságú a környezeti és pszichológiai stressz faktorok korai feltárása, valamint a betegek megfelelő informálása betegségükről. Betegoktatási programjainkon ismertetjük a különféle stressztényezők és derékfájdalom összefüggéseit, valamint a pszichológiai distressz gerincbetegségek kialakulásában játszott szerepét. Felhívjuk azokra a személyiség- és viselkedéses tényezőkre a figyelmet, melyek a fájdalomérzékenység kialakulását eredményezhetik, továbbá hasznos tanácsokkal látjuk el pácienseinket az életmód-változtatással kapcsolatban. Intézetünkben lehetőség van relaxációs módszerek és különféle feszültségelvezetési technikák elsajátítására, melyet otthonukban is alkalmazni tudnak a gyógyulni vágyók.

  Ambuláns terápia

  A Pszichológiai Ambulancia járóbeteg szakrendelése elérhető az intézet bármely betege számára. A munkacsoportban klinikai szakpszichológusok, rezidensek, valamint pszichiáter szakorvos is dolgozik. Az ambulancián jelentkezők számára egy kivizsgálási szakaszt követően meghatározott számú pszichológiai vagy pszichiátriai konzultációt tudunk biztosítani. Az ellátás fókusza a gerincbetegséghez kapcsolódó életvezetési és hangulati problémákra irányul.

  2. Oktatás

  A Pszichológiai Ambulancia munkatársai rendszeresen vesznek részt tudományos konferenciákon (MGT, MPT, MFT, MOT), tartanak ismeretterjesztő előadásokat. Ambulanciánk egyetemi hallgatók számára gyakorlóhelyként szolgál, kurzusainkon megismerhetik a gerincgyógyászathoz kapcsolódó pszichológiai munka gyakorlati elemeit.

  3. Kutatási tevékenység

  Az Országos Gerincgyógyászati Központ filozófiájához igazodva folyamatosan fejlesztjük a pszichológiai ellátást, amit a legkorszerűbb kutatási eredményekre alapozunk. Ambulanciánk az intézet Kutatás-Fejlesztés Osztályával szoros együttműködésben vizsgálja a gerincbetegségek gyógyításának innovatív lehetőségeit.
  Kutatási tevékenységeink közé tartozik:

  • az orvosi beavatkozások kimenetelét befolyásoló pszichológiai tényezők vizsgálata 

  • életesemények, stressz hatása a fájdalom állandósulásában 

  •  oktatás hatása a betegségreprezentáció alakulására 

  •  pozitív orientációs foglalkozás hatása orvosi beavatkozások kimenetelére 

  •  gerincbetegségek pszichoszociális jellegzetességeinek vizsgálata 

  •  szomatizáció szerepe a krónikus fájdalom kialakulásában.

  Hogyan vehetem igénybe az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológiai ellátását?

  Az Országos Gerincgyógyászati Központban kezelésben részesülő és járóbetegeink részére a pszichológiai szűrést, a műtétre való felkészítést, a pszichoterápiás foglalkozást és a pszichiátriai konzultációs lehetőséget az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) finanszírozza.

  Beutalás: Háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval a Budai Egészségközpont Pszichológiai Ambulancia részére. Pszichiátria kezelésre beutaló nem szükséges.

  Pszichológiai ambulancia tájékoztató

  Bejelentkezés

  Jelentkezzen be a következő telefonszámokon: +36 1 8877 937