• Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@ogk.hu
  language enmagyar

  Rólunk írták - pácienseink véleményei

  Gerincműtét után gyógytorna és aktív élet

  Tisztelt Országos Gerincgyógyászati

  Központ! Lassan 2 éve, hogy az intézetben átestünk a különféle gerincműtéteken. Itt az ideje, hogy a sok-sok eltelt hónap után köszönetet mondjunk gyógyulásunkért. Kitartóan járunk gyógytornára azóta is, és örömmel számolunk be eredményeinkről, ketten átúsztunk idén a Balatont, Kerekes Zsolt sorstársunk pedig visszatért régi életéhez, és rendszeresen túrázik több ezer méter magas hegyekben, biciklizik hegyen-völgyön két-három napokat, több napos túrák keretében. Mindez köszönhető Havasi Lilla gyógytornásznak, aki tartotta bennünk a lelket, biztatott minket, és felkészített a mindennapi, és az erősebb megpróbáltatásokra is, így képesek voltunk ezekre a teljesítményekre. Köszönjük Lillának, és a kórháznak, hogy idáig eljutottunk, a többi gyógytorna csoporttársak nevében is elmondhatjuk, a torna jelentőségét magunkon tapasztalva csak megerősíthetjük, erre nagyon szükség van, pótolhatatlan segítség a gyógyulásban. Maradunk mindannyian tisztelettel tornázó "betegük":

  Kosztolányi Dezső, Kerekes Zsolt, Mucska Tibor, és a többiek

  Egy műtét margójára…

  "Fájdalom. Üvöltés. Mentő. Szekszárd. Pécs. Tanuljon meg együtt élni ezzel a fájdalommal! Nem megy. Jó, akkor morfium. Ez nem lehet igaz! Istenem segíts!
  Szavak, mondatok-az elmúlt nyolc hónap eseményei. Még mielőtt feladja az ember, próbálkozik. Mindenbe kapaszkodik. És érkezik a segítség…
  Családunk jó barátja kontroll vizsgálatra megy az Országos Gerincgyógyászati Központba, ahol műtötték. Vele megyek. Itt vizsgál meg dr. Tóth István Főorvos Úr. Sürgősséggel műtét az ajánlat. Bármi, mert kibírhatatlan a fájdalom. Ijedt voltam, féltem a pánik rohamtól is.”Tud Önnek pszichológus segíteni”- és én örömmel elfogadtam. Ekkor találkoztam Stoll Dániel Péterrel, akitől kaptam egy műtétre felkészítő hanganyagot.
  Naponta 3-4-szer hallgattam meg. Ezzel keltem, és ezzel aludtam el. A műtét reggelén még egyszer, utoljára meghallgattam. Valószínűnek tartom, „belemászik” az ember tudatalattijába a hallott anyag. Ennek köszönhetően, vagy a jó Isten segítségének- teljesen sima lefolyású lett a műtétem.
  Tapasztalataimról szeretnék beszámolni, mert még számomra is érdekesek…
  Első hallásra sima relaxációs hanganyagnak tűnik, de nem az. Annál jóval több…
  Az első pár alkalommal „belealudtam”. Aztán, egy varrogatás alkalmával felfigyeltem nagyon érdekes mondatokra. „A szervezet tudja mit csinál.” Az enyém is?- gondoltam magamban, mert irgalmatlanul fájt a derekam. Igen, az enyém is-hiszen olyan sokszor gyógyultam meg komoly betegségekből. Ettől a pillanattól kezdve tudatosan hallgattam a cd-t, gondosan figyelve minden mondatára. És belélegeztem a nyugodtságot, és kifújtam a stresszt.
  A műtét előtt izgulok, mert a menzeszem akkortájt esedékes. Tudom, ha megjön, halasztani kell a beavatkozást… Izgulok, naponta többször is rohangálok a mosdóba, ellenőrzöm, de nem jön meg. Készen állok a műtétre.
  Elérkezett a műtét reggele. Első voltam, emlékszem, reggel 5 órakor már hallgattam az MP3 lejátszón a sokszor hallgatott mondatokat. Akkor reggel ez a szöveg olyan volt, mint az ima- segítség a félelemben.” Biztonság veszi körbe, a keringése is tökéletes”. Nővérke megméri a vérnyomásomat. Minden rendben-nekem (!), aki évtizedek óta küzd magas vérnyomással. És megszáll valami nyugalom. Ami nálam azért is érdekes, mert hamar pánikolok, megijedek, és az azzal járó cirkusz néha megmosolyogtató. Emlékezem a mondatra :„ A tudatalatti megjegyzi, mozgósítja nyugalmát”. Tényleg így van…” Testem szeretettel fogadta a segítő gyógyszereket”, bennem nyoma sincs a pániknak. Az ébrenlét utolsó perceiben kérem a jó Isten segítségét, és még akkor is motoszkálnak bennem a mondatok:” teste segít a műtét alatt és után is”. Aztán zuhanás-nincs kép.
  „Teste szabályozza műtét alatt a vércukor szintet, optimális szintre állítják a vérnyomást”. Műtét után Főorvos Úr elmondja hozzátartozóimnak, hogy teljesen sima lefolyású volt a műtét, olyan, mint a könyvekben. Tehát nem volt gond a vérnyomásommal, vérveszteség minimális. Nekem (!).
  Ébredek. Teljesen gond nélkül. Konstatálom, hogy mozognak az alkatrészeim, hallom, hogy jól ment minden. Harmadszor élem meg a mélyaltatásból való ébredést. Soha ilyen nyugodtan, simán ezelőtt nem ment. És elsőként mi jut eszembe? „ A műtét után azonnal megkezdődik a gyógyulás.”
  Imádkozom, megköszönöm a jó Istennek, hogy vigyázott rám, és mindenkinek , aki segít a gyógyulásomban.

  Műtét utáni ötödik napon jön meg a menzeszem. Ez is egyfajta vérzés. És a szervezetem tudta, tudja, mi a dolga. Minden szó igaz a Cd-n.
  Keresem a szavakat erre a hanganyagra. Mentőöv? Segítség? Nem találom a jó kifejezést, szót. Mindenesetre nekem kiváló volt. Sokat segített. A jó Isten vagy hanganyag? Talán mindkettő.
  Köszönet érte Stoll Dániel Péter pszichológus Úrnak, aki tudta nélkül is jelen volt műtétem alatt.
  Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki bármilyen sebészeti beavatkozás előtt áll ezt a hanganyagot.
  Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítségét, akik visszavarázsolták a mosolyt az arcomra."
  Paks,2013. 02.27. Cziráki Andrea

  "Amikor ide kerültem, először kicsit féltem. Az volt a mentőöv, hogy az anyukám itt lehetett velem. Este már éreztem, hogy jó lesz nekem itt. A műtét napján nagyon féltem, utána viszont minden nagyon jó volt. Mindenki nagyon kedves volt velem végig. Nagyon köszönöm a szerető gondoskodást az osztályon dolgozó nővérkéknek és az orvosoknak. Külön köszönöm Dr. Varga Péter Pál doktor bácsinak és kollégáinak, hogy újra normálisan élhetem az életem (és nem kell fájdalmakkal élnem, és gyógyszereket szednem). Köszönöm Jutka néninek, hogy gyógytornájával hamar talpra állhattam, és a fájdalmas arckifejezés helyett újra tudok mosolyogni.
  Köszönöm mindenkinek a törődést és a gondoskodást!"
  Budapest, 2011.09.13. Pap Julianna 13 éves (232-es szoba)

  Tisztelt Osztályon dolgozó Nővérkék és Orvosok, Jutka néni!

  Szavakkal leírhatatlan, amit a gyermekemért tettek. Egy idézettel szeretnék ezért köszönetet mondani: "A szeretetet mélyen magunkban hordozzuk, képesek vagyunk segíteni másokon. Egy szó, egy tett, egy gondolat csökkenteni tudja a másik ember szenvedését, és örömet tud szerezni neki." (Thích Nh?t H?nh)

  Papné Vékony Ildikó (Julcsi anyukája)

  Kedves Nővérkék!

  Hálás szívvel gondolok mindig vissza az itt eltöltött 11 napomra, mert már a megérkezésemnél is nagyon kedvesen fogadtak, és ekkor már éreztem nagyon jó lesz itt nekem, főleg hogy Anya is itt lehet mellettem. A műtét napján sem izgultam annyira, mert tudtam nagyon jó kezekben leszek, ezt nagyon szépen köszönöm Dr. Fazekas Béla doktor úrnak és kollégáinak. A műtét után még több kedvességet, odafigyelést, segítőkészséget és biztatást kaptam a felépülésemhez.

  Ezúton is szeretném megköszönni, hogy az önök odaadó munkájával hozzájárultak a fájdalommentes és gyors gyógyulásomhoz. Nagyon boldog vagyok, hogy egyenes háttal, szép emlékekkel távozom a kórházból. További munkájukhoz kívánok sok sikert, jó egészséget.

  2011.10.03. - 10.14. Ollé Richárd

  Nagyon szépen köszönöm, amit gyermekemért tettek. Örökké hálás szívvel gondolok önökre. Remek csapat az önöké. Csak így tovább.

  Köszönettel, Tisztelettel: Bodnár Margit "Ricsi Anyukája"

  Kedves Nővérkék és az osztály minden dolgozója!

  Szeretnénk megköszönni lelkiismeretes munkájukat, kedvességüket. Példaértékű magatartásukért, empátiakészségükért és a magas szintű ápolási munkájukért örök hálával tartozunk.

  Kívánunk Önöknek a továbbiakban jó egészséget, békés, nyugodt, szép napokat! Hivatásuk gyakorlásában sok örömöt, tudják mindig megőrizni a lelkük mélyéről jövő belső erényeiket. Szeretettel fogunk gondolni az itt eltöltött napokra! Az osztály dolgozói részére: Köszönjük szépen lelkiismeretes munkájukat!

  Budapest, 2011.11.30. Tóth Bernadett és szülei

  2011. őszén vettem igénybe szolgáltatásukat az Országos Gerincgyógyászati Központban.

  Mivel az állapotom rendkívül gyorsan romlott, így személyes tapasztalatot szerezhettem több szolgáltatási területen, amely magába foglalja a gerincműtétet is. Nagyon elégedett vagyok szolgáltatásaikkal és a következők miatt különösen ajánlom másnak is az intézményüket:

  • Időtakarékosság: az orvosok lényegre törők, tényszerűek és ezzel hozzájárulnak az ügyfél (beteg) hatékony és józan döntéséhez.
  • Rugalmasság: látszik, hogy a szakembergárda józan ésszel, az adott körülményeket figyelembe véve próbálja a lehető legjobban megszervezni a munkáját.
  • Türelmesség: az orvosok és a nővérek nyugodtan, pro-aktívan, empatikusan viselkednek.
  • Biztonság: a személyi és vagyoni biztonságérzetet különböző információ, intézkedés, technikai megoldás fokozza.
  • Szakmaiság: az orvosok körültekintőek és a szükséges mértékig kitérnek a részletekre a vizsgálatok alkalmával úgy, hogy a beteg számára is egyértelmű, hogy "mi, miért történik"
  • Elérhetőség: a kórház kiváló helyen van jó parkolási lehetőséggel, a vidékiek egy része is könnyen eljut a helyszínre.

  A jövőben is igyekszem támogatni a BHC-t úgy, hogy más szolgáltatást is igénybe veszek, amennyiben szükségessé válik, illetve az alapítványuknak nyújtott 1% adóval.

  Köszönöm a színvonalas, professzionális szolgáltatást!

  Gulyás Gabriella

  Kedves Mindenki!

  Ez nem is olyan, mint egy kórház. Én egy héttel a műtétem előtt (scoliosist kellett operálni) érkeztem, hogy felkészítsenek arra, milyen lesz majd a műtét után, betegen, és már akkor úgy, olyan gondoskodással voltak irántam, mintha nem lennék makkegészséges. Mindenki szörnyen kedves volt, és ezt az operáció után tudtam értékelni igazán, amikor úgy hörögtem esténként fájdalomcsillapítókért, mint valami kábítószeres, és a nővérek kedvessége mindig segített a fájdalmakon.
  Külön kiemelném az intenzív osztályról Mónika Nővért, Emesét; a második emeleti dolgozók közül pedig a malackás Anitát ?, Klára nővért és Enikő nővért; és persze Fazekas doktort, aki egy nagyon klassz ember. ?
  Üdv mindenkinek,
  Németh Ági exkorzettes
  Ja, és műtött háttal nehéz írni, bocs a ronda írásért. ?

  Kedves Mindenki!

  Már a megszólításban benne foglaltatik az, ami ezt a kórházat igazán jellemzi és naggyá teszi: mindenki KEDVES. Nem munkaköri kötelességszerűen, hanem belülről fakadóan. A jó légkör pedig legalább 50% a jó és főleg gyors gyógyulásban. A magasfokú szellemi és szervezettségi felkészülésről már az internetről és „egyéb” referenciákban is tudomást szereztünk. Így a műtét után pedig gyakorlatban is láttuk, átéreztük, milyen egy jó team-munka. Dr. Fazekas Béla nagy szaktudással, de egyben művészien elvégzett műtétje, az aneszteziológus team kedvessége, munkája, az intenzív-terápiás osztályon dolgozó ápolók szakmai tudásukon felül nyújtott emberiességükkel, lelki támogatásukkal segítették gyermekem (eddigi) legnehezebb napját. A kórházi osztályon minden nővér pontos csendes, rendes és ismételten azt írhatom,  KEDVES.
  Végül, és nem utolsó sorban szeretném kiemelni a pszichológus munkáját, aki a műtét előtt csodálatosan előkészítette lányom lelkét az elkövetkezendő eseményekre, valamint a műtét után a számára túl magasnak tűnő elvárások utáni összeomlásából is kitűnően kisegítette. Igen jónak tartom, hogy a műtéti teamben pszichológus is dolgozik!!! A körülmények pedig csodásak, minden tiszta, kényelmes, a berendezés célszerű, csodálatos a játszó szoba, amit a gyermekeknek berendeztek. Így minden, de minden a gyógyulást szolgálja. Nem tudom eléggé kifejezni, mennyire köszönünk mindent, és szeretettel és jó érzéssel gondolunk minden kedves itt dolgozó emberre.
  Tisztelettel
  Dr. Herpay Ágnes
  Németh Ágnes édesanyja
  234-es szoba