2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Fanatikus sportszeretet és hiteles orvoslás - Interjú Dr. Koch Kristóf rezidens orvossal

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ fiatal orvosa, Dr. Koch Kristóf nemrég a balatonfűzfői BalatonMan versenyen teljesítette élete első Ironman távú triatlonversenyét, kategóriájában országos bajnoki második helyezést elérve. Sportról, az orvosi munka és a mozgás kapcsolatáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

    Dr. Koch Kristóf - Országos Gerincgyógyászati Központ
    Dr. Koch Kristóf rezidens orvos

    Hogyan került kapcsolatba a sporttal és hány éves kora óta űzi?

    Mindig is sportoltam. 3-4 éves korom körül kezdtem úszni, majd tizenéves koromban közép- és hosszútávfutásra váltottam, elég fiatalon szinte minden nap volt edzésünk. A triatlont, bár régebben is kipróbáltam már, rendszeresen az egyetem befejezése után, körülbelül 3 éve űzöm. 

    Milyen sportokban próbálta már ki magát?

    Gyermekkorom óta többféle sportot volt lehetőségem kipróbálni, azonban az úszás és a futás volt az a kettő, ami hosszú éveken, most már évtizedeken keresztül megmaradt. Mindig hálás leszek szüleimnek, hogy a tanulás mellett a sportolást is támogatták, és nemcsak a jó jegyek az iskolában, hanem a rendszeres sport is jó értelemben vett elvárás volt.

    Fanatikus sportszeretet és hiteles orvoslás - Dr. Koch Kristóf

    Mi az az IronMan, és mióta szeretné teljesíteni?

    Az Ironman a klasszikus hosszútávú triatlon közismertebb neve, 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpárból és 42,2 kilométer, vagyis egy maraton hosszúságú futásból áll. Mivel kiskorom óta követem az élsportot, ez mindig örök cél volt, de az utóbbi két évben tűztem ki magam elé komolyabban, mint elérendő célt. A 2023-as balatonfűzfői BalatonMan versenyen teljesítettem első Ironman távú triatlonomat, 10 óra 16 perces eredménnyel, összesítésben 8., kategóriámban pedig országos bajnoki 2. helyezést ért ez az idő.

    Fanatikus sportszeretet és hiteles orvoslás - Dr. Koch Kristóf

    Hogyan történik a felkészülés, hetente mennyit edz, mekkora időszakon keresztül?

    Alapvetően az elmúlt egy évben a szabadidőm nagy részét erre áldoztam. Mindig 1-2 hétre előre tervezem meg az edzéseket, amikor már konkrétan látom, melyik nap mennyi fér bele. Hajnalban, munka előtt az uszodában indul a reggel, munka után, délután és este pedig egy újabb edzés következik. A hosszabb edzéseket, különösen a több órás kerékpáredzéseket  pedig a hétvégékre időzítem. Ideális heteken 15-20 órát edzettem egy héten. Az edzéseken túl év közben több fél Ironman és olimpiai távú triatlonverseny is volt felkészülés gyanánt.

    Mit ad önnek a sport és egy-egy ilyen felkészülés?

    Amint említettem, a családunkban teljesen természetes volt, hogy mindig, mindenki mozgott. Az évek alatt kialakult egyfajta a fanatikus sportszeretet, nem tudnám elképzelni, hogy valaha ne lenne ott a cipőszekrényem első helyén a futócipő. Ezek mellett orvosként szerintem nagyon fontos, hogy hitelesen tudjunk beszélni a testmozgás fontosságáról. Sokkal könnyebben tudunk tanácsot adni úgy, hogy van személyes tapasztalatunk is. Emelett főként szellemi munka mellett a fizikai kikapcsolódás, az egyik leghatékonyabb.

    Fanatikus sportszeretet és hiteles orvoslás - Dr. Koch Kristóf

    Milyen tervei vannak a jövőre nézve a sportban?

    Konkrét versenytervem még nincsen, de mindenképpen szeretnék időben fejlődni mind a teljes Ironman távon, mind a fél Ironman távon. Amatőr szinten fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, hiszen mi a profikkal ellentétben ezt hobbiként űzzük. 
     
    Kívánjuk, hogy a sport adjon Kristófnak továbbra is feltöltődést és mostani eredményéhez hasonló sikereket érjen el gyógyítói tevékenységében!