2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Iranytu.bhc.hu – útmutató a mindennapokhoz

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    2019. év végén megszületett az iranytu.bhc.hu honlap, azzal a céllal, hogy kollégáink számára színvonalas támogatást adjunk az egyéni testi és mentális jóllét megőrzéséhez és fejlesztéséhez. Stoll Dániel Péter klinikai szakpszichológust kérdeztük a weboldal létrejöttéről és az eddigi tapasztalatokról.

    Hogyan született meg az Iránytű weboldal ötlete?

    Arra pontosan nem tudok visszaemlékezni, hogy mikor született meg az „Iránytű” gondolata, mindenesetre régóta foglalkoztat, hogy milyen szerepei vannak egy pszichológiai munkacsoportnak egy egészségügyi intézmény életében. Mert kézenfekvő, hogy betegeket látunk el – szűrővizsgálatokat végzünk, támogatjuk a pácienseket a gyógyulásban, pszichoterápiás és prevenciós programokat szervezünk –, de a klinikai tevékenységekhez tudományos és állománygondozási feladatok is rendelhetők. Utóbbi alatt arra gondolok, hogy mindazt a tapasztalati és képzési tudásanyagot, ami a klinikumban összegyűlik, feladatunk továbbadni, így társszakmák és kollégák is profitálhatnak belőle. 2018-ban megszületett az elhatározásunk, hogy nagyobb figyelem jusson a Budai Egészségközpontban dolgozó munkatársaink támogatására, ami persze nem azt jelenti, hogy „terapizálni” szeretnénk a munkatársainkat. Ez a szakmánk irányelvei szerint nem lehetséges vállalás, mert zavart okozna az intézeti viszonyrendszerekben. Azonban az információátadás, mentálhigiénés eszközök oktatása (pl. mindfulness) és a készségfejlesztés (coaching, tanácsadás, térning stb.) mind olyan megközelítések, melyek lehetővé teszik a munkát kollégák között. Az Iránytű weboldal ezzel a céllal született, hogy szakmailag hiteles tájékoztatást adjon mindannyiunk számára lényeges témákban!

    Miért Iránytű lett az oldal neve?

    A névválasztás nehéz volt, több hétig brainstormingoltunk a marketing osztállyal közösen, mire egyezségre jutottunk. Számomra az iránytű megfelelő képi és fogalmi szimbóluma a honlapnak, mert a célunk az iránymutatás, se több, se kevesebb. Mi csak információt, iránymutatást tudunk nyújtani, de az a munkatársakon múlik, hogy merre indulnak el. Fontos dolgokon változtatni csak belső motivációval lehet és érdemes, amihez jól körvonalazott célok, tudás és a megvalósításhoz szükséges készségek kellenek. Utóbbi kettőhöz ad muníciót a honlap.

    Mi az Iránytű weboldal célja?

    Százféleképpen tudnám leírni, elmondani, de sommázva annyi a célunk, hogy mindazt a tudásanyagot, amit hasznosnak tartunk a munkahelyi jóllét fenntartásához, szeretnénk minél közelebb vinni kollégákhoz. És ezt érdemes szó szerint érteni, hiszen a fejlesztés jelenlegi stádiumában az okostelefonokra való opimalizáción dolgozunk, hogy „ott legyen a honlap” mindenki zsebében!

    Kiknek javasolt az oldal használata?

    Bárkinek és mindenkinek érdemes böngésznie, hiszen olyan általános témafejezeteket dolgoztunk ki, ami minden egészségügyben dolgozó ember életében jelen van. Foglalkozási kiégés, stresszkezelés, életmódváltás és kommunikáció, ezek úgy hiszem, hogy univerzális területek. Természetesen minden embert más szólít meg, éppen ezért minden nagyobb fejezet egy témaáttekintő oldallal kezdődik, és a tudásanyag a „kiszélesedő tölcsér” elvét követi. Azaz mindenről kezdetben egy keveset, átfogót olvashat, majd egyre részletesebben kigömbölyödnek a témák az alfejezetekben. Továbbá a honlap „Kérdezz-felelek” oldalán keresztül közvetlenül léphet szakemberrel kapcsolatba bárki, akinek kérdése van. Sőt, a weboldalon elhelyeztünk egy „programnaptárat” is a témákhoz kapcsolódó szakmai és kulturális eseményeket, továbbképzéseket szedi csokorba.

    Kik szerkesztik az oldalt?

    Az oldal szerkesztői a Pszichológiai Ambulancia munkatársai, ahogy a weblapról küldött üzenetek is közvetlenül a pszichológus címére érkezik.

    iranytu-csapat

    Mely területeken dolgozók a legérintettebbek a kiégés szempontjából?

    Ez egy óriási téma, amire röviden csak annyit mondanék, hogy a kiégés egy szép szimbólum, amin keresztül megragadhatóvá válnak olyan érzelmi és mentális folyamatok, melyek minden dolgozó ember életében jelen vannak. Mindannyian égetjük a kanócot, ki jobban, ki kevésbé, és hogy ez milyen jelenségekhez vezet, az egyénenként nagyon eltérő. A saját problémáinkkal, érzelmi terheléseinkkel való munka mindig az önismeretnél kezdődik.

    A különböző tesztek kitöltésével milyen információhoz juthatunk?

    Ahogyan említettem minden változtatás azzal kezdődik, hogy önvizsgálatot tartunk. Pontosan mi a probléma, amire megoldást szeretnénk? Hogyan nézne ki egy „jobb” állapot az életünkben? Miből állnak össze a nehézségeink? Amennyiben nem elég körvonalazott a problémaismeretünk, nehézkes lesz stratégiát kialakítani a változtatásra. A honlapon található tesztek célja, hogy adott területen visszajelzést adjanak helyzetünk részösszetevőiről. Persze a teszteken kívül még számos gyakorlat van, ami az önreflexiót támogatja.

    Hogyan tudnak közvetlenül segíteni az oldal látogatóinak? 

    Klasszikus értelemben nem online tanácsadást kínál az oldal, hanem egy olyan felületet, amin bármilyen kérdést közvetlenül fel lehet tenni a pszichológusoknak. Legyen akár az oldalon olvasott információkkal kapcsolatos, vagy személyes probléma, esetleg a programokra vonatkozó kérdés, akkor is állunk munkatársaink rendelkezésére. Ennek a felületnek a lényege az, hogy könnyebbé tegyük a kommunikációt.

    Mik az eddigi tapasztalatok?

    Annak ellenére, hogy december elején indult az oldal, már 90 regisztrált felhasználója van. Személyesen is kaptam visszajelzést kollégától, hogy rendszeresen olvassa a tartalmakat, és gratulál a megjelenéshez, mely visszajelzéseknek nagyon örülünk, hiszen ezek szerint céljának megfelelően működik honlap. Bízom benne, hogy sokakhoz eljut és hasznát látják a munkatársaink, és hogy kapunk visszajelzéseket a további fejlesztésekre vonatkozóan is! 

    A weboldal használata regisztrációköteles, kérjük, a regisztrációhoz a Budai Egészségközpontos e-mail címet használják!