2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    A fizioterápia világnapja

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Szeptember 8-a a Fizioterápia Világnapja. Ezen a napon ünnepeljük, hogy 1951-ben megalakult a Gyógytornászok Világszövetsége. A fizioterápia, köznapi nevén a gyógytorna, elengedhetetlen a betegségek megelőzésében, intézményünkben a gyógyító tevékenység szerves részét képezi.

    Az összehangolt orvos-gyógytornász csapatmunka részeként a fizioterápiás részleg funkcionális diagnózis (állapotfelmérés) felállításával és speciális mozgásterápia végzésével illeszkedik az Intézetünket felkereső páciensek perioperatív (műtét körüli) és konzervatív kezelésének menetébe, valamint kiemelkedő szerepet kap a prevenció (megelőzés) területén is. 

    Fehér Katalin közel húsz éve dolgozik intézményünkben és vezető gyógytornászként óriási tapasztalattal rendelkezik a különböző gerincbetegségek kezelésében és rehabilitációjában, amelyeken a legtöbb esetben gyógytornával is lehet segíteni.

    - Igen gazdagon felszerelt ez a tornaterem. Bár most nincsenek itt sem betegek, sem kollégák, érdekes lenne tudni, hogy mekkora csapat dolgozik itt.

    Az Országos Gerincgyógyászati Központban 140 ágyunk van, ami soknak tűnik, de mi igen szerencsés helyzetben vagyunk a többi kórházhoz képest. A 4 masszőrünk mellett ugyanis 12 gyógytornász dolgozik és ez a létszám lehetővé teszi azt, hogy minden bent fekvő betegünkkel egyénre szabottan, kellő ideig tudjunk foglalkozni.

    Nagyon fontos, hogy mindenkire odafigyeljünk, különösen egy olyan érzékeny időszakban, amikor a betegnek újra meg kell tanulnia, hogy mihez kezdjen a testével. A beosztások megszervezésénél azt is figyelembe vesszük, hogy lehetőség szerint mindig ugyanaz a gyógytornász foglakozzon a beteggel, hiszen még ebben a rövid időszakban is fontos, hogy kialakuljon közöttük egy bizalmi viszony. A műtét után hat hétre, majd három hónapra érkeznek kontrollra a betegeink. Mindkét időszakban igen fontos, hogy új gyógytorna gyakorlatokat, új terápiás módszereket tanítsunk meg nekik.

    A felépülés minden egyes mérföldkövénél begyakoroltatunk egy mozdulatsort, amelyet egyedülálló módon hanganyag formájában rögzítünk. Ennek az az előnye, hogy a beteg otthonában folytathatja az itt begyakorolt mozdulatsort, a felvétellel pedig ütemet adunk a tornának, valamint figyelmeztetni tudjuk az otthon tornázót a leggyakoribb hibáira is. A betegeknek lehetőségük van arra is, hogy a rehabilitációs időszakban ambuláns betegként járjanak be hozzánk, és kis létszámú csoportokban tornázzanak.

    Azért is szoktuk nekik ezt a lehetőséget tanácsolni, mert a gyógytornász felügyelete mellett nagyon nagy erőt ad a közösség ereje. A rehabilitáció fontos része, hogy ne csak tornázzon, hanem lelki támogatásban, valamint ergonómiai tanácsadásban is részesüljön a páciensünk.

    - Mit értünk ergonómiai tanácsadás alatt?

    Elsősorban a gerincvédelmet, azaz, hogy mindennapi tevékenységeink (otthoni és munkahelyi feladatok, sport, pihenés) során hogyan tudjuk gerincünket védeni, túlterhelését elkerülni.

    - Milyen speciális módszerekkel dolgoznak?

    Vannak passzív és aktív technikák, mellyel célunk a gerinc funkcionális kapacitásának helyreállítása és fejlesztése. A leggyakrabban alkalmazott technikák a stabilizációs tréning, a funkcionális tréning, a manuál terápia és a Schroth módszer.

    Gyógytornával alapvetően három területen tudunk segíteni pácienseinknek: mozgásszervi betegségek megelőzése, konzervatív kezelésműtét utáni rehabilitáció. Prevenciós céllal általában akkor keresnek fel bennünket, amikor még nincs kellemetlen tünete, fájdalma a betegnek, ilyenkor cél, hogy a mozgással megőrizzük az egészséges és fájdalommentes gerincműködést.

    A konzervatív (nem műtéti) kezelésben részesülő betegek a gyógyszeres kezelés mellett aktív gyógytorna órákon vesznek részt, az ő gyógyulásuknak fontos eleme a rendszeres és a kórházi kezelés után is folytatandó fizioterápia. Ahogy említettem a műtét utáni rehabilitáció része a gyógytorna, intézetünkben minden műtéten átesett beteg állapotának megfelelő feladatokkal kell megbirkóznia.

    Ha a különböző korosztályok általános problémáit nézzük, akkor jellemzően a fiataloknak tartásproblémák korrigálása, a középkorúaknak, a passzív ülő életmód miatt jelentkező gerincproblémák gyógyítása, az idős korosztálynak a különböző (pl. csontritkulás) eredetű gerincdeformitások kezelésével tudunk segíteni.

    Sok betegség tehát megelőzhető volna, ha még a fájdalom megjelenése előtt odafigyelnénk gerincünk egészségére…

    Sokan azt hiszik, hogy mozognak eleget, de ezek az esetek többségében sajnos nem olyan mozgásformák, amelyek célzottan erősítenék a törzsizmainkat. A gyógytornával ezen is tudunk segíteni. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai munkára is, például továbbképzések keretében, tornatanárok részére tanítunk gerincerősítő tornát, melyet aztán a tanmenetbe tudnak beépíteni.

    - Önnek jut ideje a mozgásra? Van-e olyan mozgásforma, amelyet különösen ajánl a pácienseinek?

    A csoportos sport híve vagyok, hetente párszor járok el edzésre, amelynek külön előnye, hogy ebbe jobban be lehet vonni barátokat, családtagokat is. Mivel a rendszeres mozgás a betegségek megelőzésének alapja, fontos, hogy korunknak és aktuális fizikális állapotunknak megfelelő sportot válasszunk. Mindezeket szem előtt tartva érdemes megkeresni azt a mozgásformát, amelyben leginkább örömünket leljük, és rendszeresen folytatunk.