2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Rehabilitációs pilates

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Sokan kérdezik, hogy gerincpanaszokkal vagy gerincműtét után milyen sportot űzhetnek, milyen mozgásformákat válasszanak testük karbantartására. Sűrűn láthatjuk különböző fitnesz termek órarendjében a pilates órát, amelyet legtöbbször derék- és hátfájdalommal élő embereknek ajánlanak. De mi is valójában a pilates? Derékfájdalmunkra valóban megoldást jelent a pilates óra? Mire figyeljünk, ha pilates edzésen szeretnénk részt venni?

    A Pilates módszer

    A módszer nevét megalkotója: Joseph Hubertus Pilates után kapta, aki Németországban született 1883-ban. Joseph beteges gyerek volt, születése óta angolkórban, asztmában és reumás lázban szenvedett, ennek következtében elhatározta, hogy életét az egészséges test kialakításának szenteli. 14 éves korára Joseph olyan izomzatot fejlesztett, hogy anatómiai rajzok elkészítéséhez állt modellt.

    1912-ben Pilates Angliába költözött, ahol cirkuszi akrobataként, bokszolóként és önvédelmi oktatóként dolgozott. Az első világháború kitörése után a Man szigetre integrálták, ahol segédápolóként tevékenykedett. Itt számos sérült, ágyhoz kötött emberrel foglalkozott, akiknek megfelelő gyakorlatsorokat állított össze, így gyorsítva felépülésüket. Később továbbfejlesztette gyakorlatait, eszközként használaton kívüli kórházi ágyak rugóit használta, amelyek rugalmas ellenállásként szolgáltak az izmok erősítéséhez. A jó erőnlét segített abban is, hogy az akkoriban terjedő influenza vírustól megóvják magukat.

    1926-ban Pilates Amerikába költözött, jövendőbeli feleségét Clarat az Amerikába tartó hajón ismerte meg. New Yorkban közösen megnyitották Pilates Stúdiójukat, ahova a New York balett fiatal balerinái és táncoktatói jártak, hogy elsajátítsák a Contrology-nak nevezett módszert, és esztétikus külsőre, valamint rugalmas mozgásra tegyenek szert.

    Joseph 1967-ben hunyt el, ezután felesége Clara folytatta a Pilates stúdió működtetését.

    Pilates módszerében 6 alapelvet fogalmazott meg:

    - Légzés: izommunkával összekötött kontrollált légzés a minél tökéletesebb mozgás kivitelezése érdekében.
    - Koncentráció: tudatos odafigyeléssel, szellemi kontroll alatt végzett gyakorlatok.
    - Kontroll: szellemi és fizikai irányítása a megfelelő légzéstechnikával összehangolva.
    - „Központosítás”: medencestabilitás. Minden gyakorlatot a medence körüli izmok feszítésével végzünk.
    - Precizitás: gyakorlatok pontos kivitelezése. Inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebb módon végrehajtva.
    - Folytonosság: egymásra épülő, egységet alkotó gyakorlatok meghatározott ütemben végezve.

    Válasszunk képzett pilates oktatót!

    Ha ki szeretnénk próbálni a pilates órát, fontos utánajárnunk, hogy valóban megfelelően képzett oktató órájára jelentkeztünk-e. Amikor felvetődik a kérdés, hogy a pilates egészséges mozgásforma-e, fontos átgondolnunk, hogy ki a célcsoport. Tudnunk kell, hogy Pilates katonákat, balett táncosokat, sportolókat edzett, tehát főként egészséges, jó kondícióval rendelkező embereket, és Pilates utódjai is ezen a vonalon folytatták a módszer továbbfejlesztését.

    Rehabilitációs pilates – derékfájósoknak is

    Abban az esetben, ha valakinek gerincpanasza, vagy más mozgásszervi panasza van, legfontosabb lépés egy szakember felkeresése, aki segít a fájdalom forrásának feltérképezésében. Egy fájdalommal élő ember számára megfelelőbb lehet a Pilates módszernek egy másik irányzata, amelyet rehabilitációs pilatesnek hívunk. A rehabilitációs pilates megalkotói ausztrál fizioterapeuták voltak, akik kielemezték mind a 34 hagyományos pilates alapgyakorlatot és a patológia, fájdalom és a funkcionalitás figyelembe vételével módosították őket úgy, hogy alkalmazhatóak legyenek a klinikumban. Míg a hagyományos pilates gyakorlatok központjában a felületesebb izmok rendszere van, a rehabilitációs pilates a szegmentális gerincstabilizációra vonatkozó kutatásokra alapoz.

    Rehabilitációs pilates mint a gyógytorna része

    Az Ausztrál Fizioterápiás és Pilates Intézet a világ minden táján indít kurzusokat, Magyarországon 2015 óta tart továbbképzéseket. Az ország minden részéről érkeznek gyógytornászok a budapesti képzésekre, így már az ország számos pontján találkozhatunk olyan szakemberekkel, akik ezt a módszert használják. Intézetünk fizioterapeutái is nagy számban részt vettek az ausztrál intézet kurzusain, és alkalmazzák a rehabilitációs pilates módszerét a gyógytornakezelések összeállításában mind a műtét utáni késői rehabilitáció, mind a konzervatív kezelések során. A módszer további előnye, hogy az egyéni kezelésekben, valamint a csoportos órák gyakorlatsorainak összeállításában is hatékonyan alkalmazható. Fontos tudni, hogy ez a módszer egészséges emberek, mozgásszervi problémákkal küzdő betegek, valamint sportolók számára is adaptálható a különböző nehézségi szintek, valamint eszközök alkalmazásával.