2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Betegség után is vasember!

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Nem azért csinálta végig, mert könnyű, azért vágott bele, mert nehéz.

    1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21,2 km futás; ezek a Budapest Féltávú Ironman verseny távjai. Tegyük a szívünkre a kezünket, ezek a távok elérhetetlenek az átlagos edzettséggel rendelkező halandók számára. A sportolók is speciális felkészüléssel dolgoznak azon, hogy akár egy-egy számban teljesíteni tudják ezeket az embert próbáló kilométereket.

    Széll Dániel a budapesti Féltávú Ironman versenyen, futás közben.

    Széll Dánielnek sikerült: 2015 nyarán teljesítette a budapesti Ironmant, az általa remélt szintidő alatt! Dani a világ legtermészetesebb eseményeként beszél a fél évvel ezelőtti versenyről, mintha születése óta erre az élményre készült volna, pedig az idáig vezető úton sok nehézséget kellett legyőznie.

    Élete során kétszer nézett szembe a rákkal, először 1998-ban gyerekként lett beteg. A második alkalommal (2013-ban) már fiatal felnőttként nézett szembe a betegséggel, a műtétekkel és a kezelésekkel, de ekkor már felkészülten fogadta a rá mért próbát. Érettségi előtt két héttel került sor a műtétre, elmondása szerint a közeli vizsga sokat segített neki abban, hogy elterelje a rossz gondolatokat és csak a feladatra koncentráljon. Ma már egyetemistaként gyógyultan mesél a sportos céljairól, sikerről és örömről.

    Gyerekkorodban szerettél mozogni, sportolni?

    A mozgás iránti szenvedélyem már gyerekkoromban kialakult, sokat túráztam, kerékpároztam a szüleimmel, az úszás és a tenisz határozta meg fiatalkori éveimet.
     

    Mi az, amit be kell tartanod a betegséged miatt?

    Nincsen semmilyen diéta ami kötelező lenne, de a féléves egészségügyi kontrollokat be kell tartanom. A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetem, hogy a felnőttkori betegségem időben kiderült.
     

    Hányattatásaidat tetézte a gerincferdülés. Mit javasoltak az orvosok?

    Nagy szerencsém volt, mert az Országos Gerincgyógyászati Központban a kivizsgálást követően sok mozgást és rendszeres törzsizom erősítést javasoltak a vizsgálatokat követően. Ebben az időszakban teniszeztem, orvosi javaslatra e helyett kezdtem el úszni. A tenisz aszimmetrikus mozgását kiváltottuk, úszásra és rendszeres törzsizom erősítésre.
     

    Mi vonzott a triatlon felé, miért választottad ezt a sportágat?

    A versenyszámok váltakozása és a verseny szépsége vonzott. A végső döntést a Budapest Féltávú Ironman után hoztam meg, ahol még szurkolóként izgultam végig a versenyt.
     

    Mire kell odafigyelnie a triatlonistának a gerincét illetően?

    Az úszás kiváló a gerincnek, a futást és a kerékpározást pedig kiegészíti az erősítés, ahol kifejezetten a törzs izomzatának erősítésén van a hangsúly. Futásnál a személyre szabott futócipő (a szükséges megerősítésekkel, alátámasztással), kerékpározásnál az ergonómiailag megfelelő vázméret és a lehetőség szerint kevésbé agresszív üléspozíció a fontos.

    Széll Dániel a budapesti Féltávú Ironman versenyen, úszás közben.

    Mit ad neked a sport?
    Óriási kihívás, komoly felkészülés. A sporttal szembeni alázat sok mindenre megtanított, amit az életben is használni tudok. A felkészülés elengedhetetlen a sikeres versenyzéshez, de ugyanez igaz a vizsgákra is, tanulás nélkül nem megy. A rendszeresség minden siker kulcsa.

    Mi az, amiben szerinted jobb vagy mint a versenytársaid?

    Sok jó képességű sportolót ismerek, akik a versenyek során nem tudják teljesíteni a tőlük elvárt eredményt. Az eredmény elérésében segít az önismeret, hiszen ismernünk kell magunkat ahhoz, hogy az erőnket beosszuk, tisztelni kell a távot, a feladatot.
     

    Mit mondanál egy veled hasonló betegséggel küzdőnek?

    Fogadja el magát minden helyzetben. Meg kell ismerni az adott betegséget és fontos a pozitív gondolkodás. Mindig legyen feladat, ami elfoglal és egyben célt is ad a mindennapokban.
     

    Dani kitartása és életkedve és a sport iránti szeretete példamutató minden beteg és nem beteg ember számára, büszkék vagyunk arra, hogy felkészülését támogatni tudjuk.

     

    Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítvány

     

    Fotók: Pop András, Biacsi Tamás és Kiss Gertrúd.