2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Porckorongsérv nyaki gerincszakaszon

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A porckorong betegségei közül gyakori a nyaki gerincszakaszon kialakuló sérv. Dr. Bozsódi Árpád interjúnkban többek közt azt is elárulta, hogy mi lehet ennek az oka, miként gyógyítható az elváltozás, és hogy műtét esetén mire számíthat a beteg.

    Konzultáció illusztrációja porckorongsérv miatt.

    Mi lehet az oka annak, hogy ennyire gyakori ez az elváltozás?

    A gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulásának mechanizmusa minden esetben ugyanaz. Akár ágyéki, akár nyaki gerincszakaszról van szó, multifaktoriális okok vannak a háttérben. Ez azt jelenti, hogy a genetikai tényezők, illetve terhelés együttes jelenléte okozza a sérvesedést.  Bizonyos erőbehatások következtében a porckorong fala már nem bír ellenállni, így az elgyengült porckorong falon keresztül kitüremkedik a nucleus pulposusnak nevezett belső állomány. Genetikai tényezők határozzák meg, mekkora ellenállást bír el a porckorong. A porckorongsérvek általában az ágyéki és a nyaki gerincszakaszon a leggyakoribbak, ennek az az oka, hogy ezt a két szakaszt éri a legnagyobb fizikai terhelés. Az ágyéki szakasz döntően tartó szereppel bír, míg a nyaki gerincszakaszon a tartás mellett rendkívül fontos szerep jut a mozgásnak, mindez sokkal kisebb csigolyákon és porckorongokon történik.

    Pontosan mely területen alakul ki a nyaki porckorongsérv?

    A nyaki porckorongsérv kialakulásának leggyakoribb lokalizációi a C.V-VI, C.VI-VII szakaszok, vagyis a legalsó nyaki porckorongok. Ezen porckorongokon van ugyanis a legnagyobb terhelés, a nyaki gerinc mozgásainál. Ettől függetlenül minden porckorongon előfordulhat sérvesedés, de tapasztalataink szerint a felsőbb szakaszon ez ritkább.

    Milyen konzervatív kezelési módszereket javasolnak?

    A konzervatív kezelés minden esetben egyénre szabott kezelést jelent. A pontos diagnózis határozza meg a kezelés menetét, illetve annak összetételét. A fájdalom csillapítása érdekében, illetve zsibbadással társuló esetekben, gyulladáscsökkentő infúzióval történik a kezelés. Az egyénre szabott rendszeresen végzett gyógytornának fontos szerepe van a gyógyulásban és a megelőzésben is. Életmódváltással és a betegség megismerésével közelebb kerülhetünk a tünetmentes állapothoz.

    Mikor van szükség műtétre?

    A műtét akkor vélik szükségessé, ha a konzervatív kezelések ellenére is megmarad a fájdalom, zsibbadás, mozgási nehezítettség. Műtéti megoldás indokolt akkor is, amikor bizonyítottan nyaki gerincsérv eredetű bénulásos tünetek jelentkeznek, és minden esetben műtéti indikációt jelent, ha a gerincsérv elnyomja a gerincvelőt. Ez ugyanis maradandó károsodást is okozhat. Így bizonyos esetekben a műtéti megoldás nem csak elengedhetetlen, hanem sürgőssé is válhat.

    Mi történik a műtét során?

    A nyaki porckorongsérv műtéti megoldásának több lehetősége ismert. Minden esetben az adott szituációnak megfelelő legoptimálisabb megoldást kell választani. A leggyakoribb nyaki gerincműtéteket elülső-oldalsó feltárásból végzik, ugyanis így a legbiztonságosabb eljutni a porckoronghoz, megkerülve a fontos képleteket. A porckorong ezen esetekben mindig teljes egészében eltávolításra kerül a sérvvel együtt. Ezt pótlandó létezik mozgásmegtartó műtét, protézis beültetésével, vagy mozgást nem megtartó, fúziós műtét, amikor a szomszédos csigolyatestek összecsontosodását reméljük a műtétet követően. Ezek megválasztása mindig egyénre szabottan történik.

    Porckorongsérv illusztrációja.

    Mi a jelentősége a stabilizáló műtéti eljárásnak?

    A stabilizáló műtéti eljárás során megszűnik a mozgás az adott szegmentumban. Eltávolításra kerül a sérvesedett porckorong, melynek a helyére olyan távtartó kerül, ami nem biztosít mozgást. Ez az egyik leggyakrabban választott műtéti megoldás, mely megszünteti a szegmentum instabilitását. A nyaki gerinc stabilitását gyakran lemezes módszerrel is elősegítik. A szegmentum stabilitása a legfontosabb és nem jár mozgáskieséssel, ugyanis a nyaki gerinc mozgását a szegmentumok együttes mozgása alkotja. Egy-két szegmentum elmerevítése nem jelenti a mozgástartomány lényeges csökkenését ilyen típusú műtéti eljárásoknál.

    Műtét után mire ügyeljen a beteg?

    Műtét után a legfontosabb a gyors regenerálódást elősegítő gyógytorna rendszeres végzése, valamint a terhelés kerülése. Az ágyéki régióban végzett műtétekkel ellentétben kisebb a szervezet megterhelése és gyorsabb a felépülési idő. Ettől függetlenül javasolt a kórházi ellátás keretein belül megtanult gyógytorna folytatása. Fontos betartani a kezelőorvos utasításait, illetve mérsékelni a hajló, csavaró mozdulatokat, melyek megnehezítik a felépülést, vagy átmenetileg fájdalmat provokálhatnak.

    Mit tehetünk a megelőzésért?

    Javasolt a rendszeres mozgás és gyógytorna. Ülő munkát végzők esetében a monitor, szék és asztal ergonomikus elhelyezésével elkerülhető a nyaki gerinc előre hajló tartása. A megelőzés legfontosabb lépése a probléma korai felismerése. Keressen fel szakorvost ha nyaki, vagy felső végtagba kisugárzó panaszokat érez.