2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Ideje másként gondolkodni az injekciós fájdalomcsillapításról!

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Valamilyen oknál fogva többnyire ellenkezés és félelem övezi az injekciós fájdalomcsillapítást, holott a más néven aktív fájdalomcsillapításnak is nevezett eljárás az egyik leghatékonyabb módszere a fájdalom elűzésének mozgásszervi betegségek esetén. Cikkünkből megtudhatja, hogy mely betegségeknél előnyösebb a hagyományos fájdalomcsillapítókat a gyorsabb és eredményesebb gyógyulást hozó injekcióra cserélni.

    Ápoló injekciós fájdalomcsillapítót készít elő

    A gyógyszerszedés veszélyei

    Az utóbbi években egyre több gyógyszert, köztük fájdalomcsillapítót, lehet vény nélkül kiváltani a patikákban. Ennek következtében a gyógyszerfogyasztás jelentősen, 15%-kal megnövekedett, ez pedig elsősorban a fájdalomcsillapítók fogyasztásából fakad. Az emberek nagy része ugyanis inkább próbálja saját magát kúrálni, ahelyett, hogy a fájdalom okát nyomozná ki.

    A tartós gyógyszerszedés pedig különösen veszélyes lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint az orvosságok több mint felének felírása és forgalmazása nem megfelelő, és a betegeknek kb. a fele helytelenül alkalmazza a vény nélkül kapható szereket, ezen belül a legnagyobb csoportot kitevő fájdalomcsillapítókat.

    A fájdalomcsillapítók legismertebb szegmensei, az általános (nem opioid) fájdalomcsillapítók, - ezek közül mozgásszervi panaszok, így a különböző kórokú gerinc rendellenességekben is a leginkább előszeretettel használt nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) az acetylsalicylsav, paracetamol és metamisol (Algopyrin)., - az opioid fájdalomcsillapítók (tramadol- és egyéb ópiát származékok).

    A nem orvos által előírt gyógyszerszedés számos ok miatt lehet káros, a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatására a nyelőcsőben, vékonybélben és a vastagbélben is felléphetnek fekélyek, perforációk és vérzések. Tartós és kontrollálatlan szedésük vese károsodáshoz vezethet.

    A derékfájás gyógyszeres "önkezelésének" veszélyeiről egy korábbi cikkünkben olvashat.

    Különböző fájdalmak, különféle gyógymódok

    A krónikus mozgásszervi fájdalom esetén mindenképp szakorvos diagnózisára van szüksége. Többnyire a gyógyszeres fájdalomcsillapítás a javallott. A leggyorsabb fájdalomcsillapítás csak gyulladáscsökkentőkkel érhető el. Az akutan kialakuló ideggyulladásban, amikor a mechanikai és kémiai irritáció következtében az ideggyök duzzadt, ödémás lesz, vagy a porckorong lágy kocsonyás magjából a sérvesedés során kikerülő gyulladáskeltő kémiai-biológiai anyagok (többnyire fehérjék) okoznak gyulladásos izgalmat az ideggyök körül, a leghatásosabbak a helyileg, vagy szisztémásan infúzióban, esetleg szájon keresztül adott szteroid vagy nem szteroid készítmények. A szintén hirtelen jelentkező heves, mozgásképtelenséget, védekező "elferdült tartást" okozó derékfájdalomban, amelyet a gerinc ízületeinek gyulladása idéz elő - többnyire mechanikai túlterhelés következtében -, igen jó effektusa van a helyileg adott szteroidos gyulladáscsökkentő injekciónak.

    Injekciós fájdalomcsillapító csöpög az infúzióból

    Az injekciós kezelések előnyei

    A mozgásszervi fájdalmak esetében a sokszor elviselhetetlen kín egy egészen apró gyulladt pontból sugárzik ki. A gerincproblémákon kívül előfordulhat az izom-, ín-, ínszalag-, ínhüvelyek-, ízületi tömlő gyulladások a kis és nagyízületi problémáknál is. Épp ezért a kiindulási pont lokalizálása után sokkal hatékonyabb az injekciós/aktív fájdalomcsillapítás, amely célzottan fejti ki hatását.

    A célzott injekciós fájdalomcsillapítás körébe tartozó fájdalmak megszüntetéséhez általában 3-5 alkalom szükséges. A kezelés után pedig a fájdalommentesség sok esetben évekig, évtizedekig megmaradhat. A fájdalomcsillapítás azonban önmagában nem elég. Gyógytorna és egyéb fizioterápiás gyakorlatok is szükségesek ahhoz, hogy a beteg testrészünk visszanyerje lehető legjobb formáját.

    Kapcsolódó cikkek