2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7900 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Betegoktatás

  Oktatási programunk célja, hogy több információt adjunk a gerincbetegségekre hajlamosító tényezőkről és azok kiküszöböléséről a megelőzés érdekében. Ebben egy oktatói csapat- pszichológus, gyógytornász, dietetikus, betegoktató, szakápoló és orvos - segíti Önt.

  A rehabilitációs programoknak szerte a világban és hazánkban is már több egészségügyi intézetben szerves része a betegoktatás, melynek során felhívjuk a pácienseink figyelmét a szükséges életmódbeli változtatásokra, valamint a hajlamosító kockázati tényezőkre.

  A betegoktatási programunk az öt napos konzervatív (nem műtéti) kezelés része. Javasoljuk, hogy az oktatási programon azon páciensek vegyenek részt, akik aktuális panaszuk, fájdalmuk mellett végig tudják ülni az egy órás előadást.

  Helyszín: Országos Gerincgyógyászati Központ II. emelet, konferencia terem
  Időpont: hétfő-szerda: 13.00-14.00, csütörtök 13.00-14.00 és 17.00-18.00

  Oktatási programunk főbb témái

  • a gerincbetegségek kialakulásához vezető, és a progressziót elősegítő rizikótényezők

  • helytelen gyógyszerszedési szokások 

  • a betegoktatás jelentősége a gerincgyógyászatban

  • gerincbetegségeket befolyásoló pszichoszociális problémák

  • a gerinc felépítése és helyes működése

  • a gyógytorna szerepe

  • ergonómia - a különböző munkafolyamatokban a gerincet kímélő helyes testtartás ismertetése és tanulása

  • diétás tanácsadás 

  Orvosaink és kollégáink által jegyzett egyéb oktató és ismeretterjesztő cikkek elérhetőek a gerinces.hu oldalon.

  Pácienseink véleménye betegoktatási programunkról

  Szoszina Jekatyerina:
  A múlt héten töltöttem el öt napot a szakkórházukban komplex rehabilitációs kezelésen.

  Őszinte hálámat szeretném kifejezni a kezelésem és a kórházi ottlétem kapcsán. A mai napig olyan pozitív élményekkel vagyok tele, hogy úgy éreztem ezt feltétlenül meg kell osztanom.

  A szakkórházuk légköre, az ápolók odafigyelése, a masszőrök és a gyógytornászok kedvessége és szakmai felkészültsége illetve az orvosok törődő hozzáállása mind rendkívüliek voltak.

  A kezelésen kívül a betegoktatás különösen mély nyomot hagyott bennem. A kórházi kezelés rövidebb távon megtette illetve teszi a hatását, viszont hosszú távon talán még ennél is jobban számít a beteg hozzáállása a saját problémájához, az, hogy mennyire érti a betegségét és mennyire ismeri a rendelkezésére álló eszközöket annak kezelésére vagy leküzdésére.
  Ebben fantasztikusan sokat segített a betegoktatás, mert szakszerűen és közérthetően bemutatta a problémákat és azt is, hogy a beteg mit tehet a maga meggyógyulásáért.

  Számomra pozitív értelemben megdöbbentő volt, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ szakemberei a holisztikus megközelítés szerint gondolkodnak. Szerintem ez igen rendkívüli Magyarországon.

  Még egyszer hálásan köszönöm, hogy a szakkórházukban ilyen tapasztalatban és ellátásban lehetett részem. A rehabilitációs időszak az én életemre nagyon nagy hatással volt és túlzás nélkül megváltoztatta a gerincproblémáimra és általában az egészségemre vonatkozó gondolkodásomat. 
   

  Dr. Mekis Gábor, állatorvos:
  Ez a jövő mindenképpen,- információ átadás, és az információ hitelessége. Kórház igazgató ismerősömnek fogom ajánlani a programot.

  Nagy Marianna, önkormányzati tisztviselő:
  Az életmód változtatás nem is olyan bonyolult dolog, csak pár dologra kell odafigyelni és visszatérhetek a mindennapi teendőimhez. A hét alatt megtanultam mennyire fontos a táplálkozás, a mozgás és az ember pozitív önképe, hozzáállása. Mindenki nagyon kedves, segítőkész volt. Rég találkoztam ennyi mosolygó emberrel. Ha valakinek szükséges lehet rá, szívből fogom Önöket ajánlani. Köszönöm!
  Így sokkal könnyebb gyógyulni.

  Béky Lászlóné Dr. Vajda Éva, gyógyszerész:
  Mint volt hivatásos egészségnevelőnek nagy örömemre szolgált az Intézmény betegoktatói programja. Minden elismerést megérdemelnek az oktatói team tagjai, akik nemcsak a megelőzést, de a holisztikus gyógyítást a test és lélek együttes kezelését is zászlójukra tűzték. Dicséret a magas szintű tudományos témák közérthető tolmácsolásáért. Hálás köszönettel kívánok munkájukhoz megbecsülést és sok sikert.

  Horváth Dezső:
  Tisztelt Főorvos Asszony!
  Az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív kezelésén történt részvételem során lehetőséget biztosítottak egy képzésen való részvételre, mellyel összefüggésben tett észrevételeim az alábbiak.
  1. Az előadás sorozat tematikusan, logikusan felépített – életmódot, gerincproblémát, egyéb kapcsolódó területeket érintő – átfogó információkat adott.
  2. Az egyes szakterületek (orvos, pszichológus, gyógytornász, dietetikus) előadói a rendelkezésre álló technikai feltételektől függően – interaktív módon, közérthetően – adtak ismereteket, információkat a jelenlevők számára érthetően a legmagasabb szinten.
  3. Gyakorlati tanácsok átadásával, példákkal illusztrált életszerű események ismertetésével nyújtottak segítséget az egészséges életmód, életvitel folytatásának lehetőségéhez. Külön figyelemhívás történt a gyógyszerszedések gyakorlatának helyes kialakítására, az egyidejűleg szedett gyógyszerek egymásra hatásának következményeire.
  4. Javaslatként megemlítem, hogy célszerű az esetlegesen gerincproblémát okoz munkahelyi ártalmakat okozó tevékenységek (képernyős munkák, anyagmozgatás) végzéséhez kapcsolódó EüM rendeletek vonatkozó részeinek ismertetésével kiegészíteni az előadás aktuális részét. Ezen információk ismeretében lehetőségük lehet az érintetteknek munkahelyükön jogos érdekeik érvényesítésére.
  Összességében megállapítható, hogy az előadás sorozat hasznos tanácsokkal, információkkal szolgál az egészséges életmód kialakításával a betegségek megelőzésére, illetve a már meglevő károsodás mértékének csökkentésére. Fenti ismeretek betartásával jelentős mértékben javítható a betegségben érintettek életminősége. Megköszönve az előadás sorozat által nyújtott ismereteket, kívánok további eredményes munkát.
  Tisztelettel és köszönettel.

  Csabai Jánosné:
  „Hihetetlen sikere volt az oktatásnak a betegek körében. Széles körű tájékoztatást kaptunk minden területről, amit a gerincbetegségről tudnunk kell, és tanácsokat a gyógyulás hozzásegítéséhez. Köszönettel."

  Sáska Gábor:
  "Az Országos Gerincgyógyászati Központban eltöltött idő alatt nem csak a fájdalmaim csökkentek, de az oktatási program mentális állapotomra is jó hatással volt, köszönhetően a barátságos környezetnek és az itt dolgozó kedves segítőkész szakembereknek. Köszönettel."

  Köszönjük szépen az elismerő szavakat!