2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Krónikus fájdalom és alvásproblémák kezelése pszichológiai eszközökkel

    A tartós, nem múló fájdalom, valamint az alváselégtelenség egyaránt rontja az életminőséget. Intézetünk pszichológiai programján olyan relaxációs és stresszkezelési készségek sajátíthatóak el, melyekkel a fájdalomtünetek enyhíthetők. Szintén pszichológiai megközelítéssel bizonyítottan kezelhetőek az alváspanaszok is. Amennyiben krónikus fájdalmak vagy alvási nehézségek gyötrik, jelentkezzen február 28-ig ingyenes programjainkra!

    Krónikus fájdalom kezelése pszichológiai eszközökkel

    A fájdalom általában időszakos, azonban vannak esetek, amikor hosszú időn át megmarad, krónikussá válik. Ez az állapot negatívan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, a munkahelyi aktivitást, a társas életet vagy a szabadidős elfoglaltságokat, rontva az életminőséget. Az aktivitáscsökkenéssel együtt járhat a szociális élettér változása, levert hangulat és megnövekedett belső feszültség érzete, mely hatások ördögi körként erősítik a fájdalom megélt intenzitását. 

    A program célja a fájdalom komplex kezelése, azon életviteli tényezők megváltoztatásával, melyek a fájdalompanaszok megélését erősíthetik, akadályozva a felépülést. Az egyéni, pszichológus által vezetett program során a résztvevők különböző eszközöket, készségeket sajátítanak el, melyek rendszeres gyakorlásával az életminőség javul, a fellángoló fájdalommal szembeni tehetetlenség csökken. 

    Hátfájás

    A program 11 alkalomból áll, kognitív viselkedésterápiás szemléletre épül, mely bizonyítottan hatásos módszer a krónikus fájdalom kezelésében. 

    A résztvevőknek lehetősége nyílik a fájdalompanaszok és az egyéni élettér összefüggéseinek feltérképezésére, a fájdalmat fenntartó tényezők azonosítására, megváltoztatására. Az alkalmaknak része relaxációs és stresszkezelési készségek elsajátítása, melyek az izomfeszesség csökkentésén keresztül fájdalomcsökkentő hatással bírnak. Ezek tudatos és rendszeres gyakorlásával sokat tehetünk a kedvező hangulat fenntartásáért. Programunk a jelentkezők aktivitására alapoz, hiszen a 11 alkalmas kezelés az üléseken tanult készségek kitartó gyakorlására épül. 

    Pszichológiai szempontú alváskezelés

    A program célja a „krónikus, nem organikus alváselégtelenség (inszomnia)” kezelése segítő viselkedési stratégiák kidolgozásával, és az elalvást gátló szokások megváltoztatásával. A kognitív viselkedésterápián alapuló módszertan igazoltan hatásos az elalvási- és átalvási nehézségek, a korai ébredés, illetve a nem kielégítő alvásminőség eseteiben, amikor a tartósan fennálló alvási problémákat rossz szokások tartják fenn.

    A program menete:

    A foglalkozást komplex állapotfelmérés előzi meg, ahol igyekszünk annyira pontos képet kapni a panaszairól, amennyire csak lehetséges. Amennyiben javasoljuk a programon való részvételt, úgy első lépésben arra fogjuk kérni, hogy 2 hétig alvásnapló segítségével figyelje meg alvási szokásait és gyűjtsön adatokat. 

    Alvó férfi

    Az első kezelési alkalmon az alvásnapló elemzésével közösen azonosítjuk a problémákat, megtervezve a következő lépéseket a kitűzött célok eléréséhez. Ezt követően alvásedukációt, alvásjavító irányelveket és alváshigiénés szempontokat ismerhet meg, melyeket a személyes életteréhez illesztünk a foglalkozásokon. A következő alkalmak kihívása az alvászavar hatására kialakult negatív gondolatok és hiedelmek azonosítása és kezelése. Végül a program alkalmazása során felmerülő egyéni elakadási pontokat és azok megoldását vesszük át. A 4-6 alkalmas program a résztvevők aktivitására alapoz, mivel a kezelés sikeressége az üléseken elsajátított irányelveken, az alvási szokások és hiedelmek tartós megváltoztatásán és az új szokások kitartó gyakorlásán alapul!

    A foglalkozásokat vezeti: Kása Dorottya Ada, klinikai szakpszichológus.

    Jelentkezés

    Jelentkezni az alábbi címre küldött e-maillel tud: ada.dorottya.kasa@bhc.hu. Levelébe kérjük írja le panaszait, a korábbi kezeléseket (ha voltak), a részvételre irányuló motivációját, a kezeléssel kapcsolatos elvárásait és telefonos elérhetőségét. „Krónikus fájdalom kezelése pszichológiai eszközökkel” elnevezésű programunk akkor vehető igénybe, ha szakorvos által kivizsgált, gerincproblémával, krónikus fájdalommal él.

    Jelentkezési határidő: 2023. február 28.
    Helyszín: Országos Gerincgyógyászati Központ Pszichológiai Ambulancia, 1126, Budapest Királyhágó u. 1-3.