2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7900 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Munkatársaink sikeresen védték meg doktori disszertációjukat

  Dr. Kiss László és Dr. József Kristóf, intézetünk ortopédia-traumatológia rezidens orvosai az ősz folyamán védték meg doktori disszertációjukat. Az alábbiakban a két doktori értekezés és védés rövid összefoglalóit olvashatják.

  Dr. Kiss László PhD védése - A porckorong degeneráció biomechanikai és klinikai aspektusai

  Dr. Kiss László PhD védése október 25-én zajlott a BEK Akadémián. A tudományos munka célja azon speciális porckorong állapotok vizsgálata volt, melyek nagyban befolyásolják a mindennapi betegellátást, valamint a hosszú távú terápiás kimenetelt. A témavazető Dr. Lazáry Áron PhD, intézetünk tudományos főigazgató-helyettese, gerincsebész főorvos és egyetemi docens volt.

  A derékfájdalom jelentős egészségügyi probléma, mely világszerte a legtöbb rokkantságban, mozgáskorlátozottságban eltöltött életévért felelős. A teljes népesség mintegy 4 százaléka szenved degeneratív porckorongbetegségtől és ennek következtében kialakuló derékfájdalomtól. Előrehaladott kopásos állapotokban már több porckorong is érintetté válik, mely negatív hatást gyakorol az életminőségre. Az előrehaladott porckorong kopás általában idősebb életkorban jellemző, így társbetegségek (szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség) színezik a klinikai képet, a műtét során kialakuló szövődmények valószínűségét. Magas kockázatú beteg esetén kiterjesztett gerincműtét nem kivitelezhető, így olyan kis műtéti megterheléssel járó lehetőségek kerülnek előtérbe, mint a perkután cement diszkoplasztika (PCD). Ilyenkor a bőrön ejtetett pár milliméteres bőrmetszésen át bevezetett munkacsatornán keresztül beinjektált orvosi cementtel állítják vissza a gerincsebészek a megfelelő porckorongrés magasságot a csigolyák között.

  Dr. Kiss László Budai Egészségközpont rezidens orvosa
  Dr. Kiss László PhD ortopédia-traumatológia rezidens

  Az Országos Gerincgyógyászati Központban működő In Silico Biomechanikai Laboratóiummal (ISBL) együtt végzett kutatómunkája során Dr. Kiss László objektíven alátámasztotta, hogy a PCD hatékony megoldás az előrehaladott ágyéki porkorongkopás okozta terhelési derékfájdalom és az ehhez kapcsolódó mozgáskorlátozottság kezelésére. Segítségével a gerinc ágyéki görbülete harmonikusabbá tehető, továbbá jelentősen csökkenthető az idegcsatornák szűkülete. Mindezek a fájdalom csökkenését, valamint a beteg terhelhetőségének és funkcionális kapacitásának növekedését eredményezik. In silico (számítógépes) mérések segítségével alátámasztották, hogy az ideggyök csatorna térfogatnövekedése erős korrelációt mutat a beinjektált csontcement mennyiségével mind a jobb mind a bal oldalon. Továbbá, hogy a PMMA porckorongon belüli eloszlása egyenletes, független a műtéti oldaltól.

  A PCD hatásai mellett a PhD disszertáció témáját képezték az egy- és kétszintes ágyéki fúziók. Ezek a leggyakrabban elvégzett gerincsebészeti műtéti megoldások közé tartoznak, azonban számottevő hatást gyakorolnak a szomszédos porckorongok biomechanikájára. Hosszú távon fájdalmat és mozgáskorlátozottságot eredményezhetnek, felvetve további gerincműtét szükségességét. Ezt nevezik szomszédos szegmentum szindrómának. Vizsgálatok során számos demográfiai, sebészi, röntgen paramétert és MR eltérést analizálva igazolódott, hogy a szomszédos porckorongok preoperatív degenerációja növeli a szomszédos szegmentum szindróma kialakulásának valószínűségét.

  Dr. József Kristóf PhD védése - Csigolyarotációk és műtéti hatékonyság 3D rekonstrukció alapú vizsgálata serdülőkori idiopátiás gerincferdülésben

  Dr. József Kristóf doktori disszertációjának védése november 21.-én zajlott a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékáni tanácstermében. A tudományos vizsgálat során a leggyakrabban előforduló gerincdeformitás, a serdülőkori idiopátiás gerincferdülés háromdimenziós leképezése történt. A 3D rekonstrukciók segítségével sikerült pontosítani a gerinc rotációjában részt vevő csigolyák egymáshoz viszonyított helyzetét, ami által pontosabb műtéti terv készíthető. A témavezető Dr. Tunyogi Csapó Miklós PhD. med. habil, intézetünk deformitás munkacsoport vezetője volt.

  Dr. József Kristóf PhD
  Dr. József Kristóf PhD ortopédia-traumatológia rezidens

  A tudományos munka kimutatta, hogy nem csak a gerincferdülés csúcsi (apikális) csigolyája rendelkezik a legmagasabb rotációval. Emellett sikerült bizonyítani a 17 éves kor előtt végzett gerinckorrekciós műtétek rotációs szempontból kedvezőbb kimenetelét. Ezen eredmények közvetlenül hasznosíthatók a gerincferdülés műtéti indikációja és kezelése során.

  Jelentős népegészségügyi terhet jelent a súlyos fokú fiatalkori gerincferdüléses páciensek ellátása. Országos szinten évek óta intézményünkben történik a legtöbb gerinckorrekciós műtét. A közvetlen ellátás mellett munkatársaink     tudományos vizsgálatokkal is hozzájárulnak a fiatal gerincbetegek ellátásának optimalizációjához.

  Gratulálunk a sikeres PhD védésekhez és ezúton kívánjuk Dr. Kiss Lászlónak és Dr. József Kristófnak, hogy leljék továbbra is örömüket a munkájukban és érjenek el újabb sikereket a kutatásaikban!