2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Cikkek
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 887-7900 | E-mail: info@ogk.hu
  Magas kontrasztú nézet

  Vegye igénybe Pszichológiai Ambulanciánk segítségét!

  Pszichológiai szempontú alváskezelés

  A program célja a „krónikus, nem organikus alváselégtelenség (inszomnia)” kezelése segítő viselkedési stratégiák kidolgozásával, és az elalvást gátló szokások megváltoztatásával. A kognitív viselkedésterápián alapuló módszertan igazoltan hatásos az elalvási- és átalvási nehézségek, a korai ébredés, illetve a nem kielégítő alvásminőség eseteiben, amikor a tartósan fennálló alvási problémákat rossz szokások tartják fenn.

  A program menete

  A foglalkozást komplex állapotfelmérés előzi meg, ahol igyekszünk annyira pontos képet kapni a panaszairól, amennyire csak lehetséges. Amennyiben javasoljuk önnek a programon való részvételt, úgy első lépésben arra fogjuk kérni, hogy 2 hétig alvásnapló segítségével figyelje meg alvási szokásait és gyűjtsön adatokat.

  Az első kezelési alkalmon az alvásnapló elemzésével közösen azonosítjuk a problémákat, megtervezve a következő lépéseket a kitűzött célok eléréséhez. Ezt követően alvásedukációt, alvásjavító irányelveket és alváshigiénés szempontokat ismerhet meg, melyeket a személyes életteréhez illesztünk a foglalkozásokon. A következő alkalmak kihívása az alvászavar hatására kialakult negatív gondolatok és hiedelmek azonosítása és kezelése. Végül a program alkalmazása során felmerülő egyéni elakadási pontokat és azok megoldását vesszük át.

  A 4-6 alkalmas program a résztvevők aktivitására alapoz, mivel a kezelés sikeressége az üléseken elsajátított irányelveken, az alvási szokások és hiedelmek tartós megváltoztatásán és az új szokások kitartó gyakorlásán alapul!

  Jelentkezés: Jelentkezni az alábbi címre írott e-maillel tud: ada.dorottya.kasa@bhc.hu. Levelébe kérjük írja le röviden az alvással kapcsolatos nehézségeit, a korábbi kezeléseket -ha voltak-, a részvételre irányuló motivációját, a kezeléssel kapcsolatos elvárásait és telefonos elérhetőségét.

  Az első állapotfelmérő alkalomra személyesen várjuk ambulanciánkon, a programban való részvétel esetén -a járványhelyzetre való tekintettel- szükség szerint pácienseink számára távkonzultációs lehetőséget is biztosítunk.

  Jelentkezési határidő: 2022. február 13.

  Helyszín: Országos Gerincgyógyászati Központ Pszichológiai Ambulancia, 1126, Budapest Királyhágó u. 1-3.

   


   

  Viselkedésváltoztatás szempontú krónikus fájdalomkezelés

  11 alkalmas kognitív-viselkedésterápiás szemléletű fájdalomkezelő program indul krónikus mozgásszervi fájdalommal élőknek. A program célja a fájdalom komplex kezelése, azon életviteli tényezők megváltoztatásával, melyek a fájdalompanaszok megélését erősíthetik. Az egyéni, pszichológus által vezetett program során a résztvevők különböző eszközöket, készségeket sajátítanak el, melyek rendszeres gyakorlásával képesek lehetnek az életminőségükön javítani, aktívabban élni.

  A program során lehetőség nyílik a fájdalompanaszok és az egyéni élettér összefüggéseinek feltérképezésére, a fájdalmat fenntartó tényezők azonosítására, megváltoztatására. Az alkalmaknak része relaxációs és stresszkezelési készségek elsajátítása, a fájdalommal kapcsolatos negatív gondolatok és érzések felismerése és átdolgozása, melyek a figyelmet állandóan a fájdalompanaszokon tartják, ezzel fokozva a fájdalmat. Az aktivitás és a pihenés megfelelő beosztásával és gyakorlásával hosszú távon fokozható az aktívan töltött idő. A tartós fájdalom gyakran beszűkíti az életteret, és a korábban végzett társas vagy hobbi tevékenységek kikopnak a mindennapokból. Ezek tudatos és rendszeres gyakorlásával, azonban sokat tehetünk a kedvező hangulat fenntartásáért. Krónikus fájdalom esetén gyakran alakul ki elalvási nehézség és gyakori az éjszakai megébredés is, melyek idővel számos életterületre negatív hatással bírnak. Alváshigiénés technikák rendszeres gyakorlásával javíthat alvásminőségén. Programunk a jelentkezők aktivitására alapoz, hiszen a 11 alkalmas kezelés az üléseken tanult készségek kitartó gyakorlására épül.

  A Pszichológiai Ambulancia programja TB alapon ingyenesen vehető igénybe, amennyiben szakorvos által korábban kivizsgált, gerincproblémával, krónikus fájdalommal él.

  A kezelésre való jelentkezéshez kérjük, hogy levelében írja meg röviden problémáját, a részvételre irányuló motivációját, valamint telefonos elérhetőségét. Az első állapotfelmérő alkalomra személyesen várjuk ambulanciánkon, a programban való részvétel esetén -a járványhelyzetre való tekintettel- szükség szerint pácienseink számára távkonzultációs lehetőséget is biztosítunk.

  Jelentkezési határidő: 2022. február 13.

  Jelentkezés: az alábbi e-mail címen lehetséges - ada.dorottya.kasa@bhc.hu

  Cím: 1126. Budapest Királyhágó u. 1-3., I. emelet, Pszichológiai Ambulancia