2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    8 hasznos tanács gerincműtét előtt

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A kényszerű várakozás idejét akár a javára is fordíthatja a beteg, ha tudatosan készül a beavatkozásra.

    Gerincprobléma.

    Akár hónapok is eltelhetnek a diagnózis megszületésétől a szükséges operáció elvégzéséig. Gerincműtét esetén fontos, hogy a páciens jó előre megtegyen mindent a sebészeti beavatkozás sikeréért, a mielőbbi gyógyulásért. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hatásos módszert, amelyekkel a betegek maguk is hatékonyan segíthetik a gerincműtét eredményességét.

    1. Próbáljon szabadulni a súlytöbbletétől!

    A túlsúly ronthatja a műtétek hatékonyságát: megnövelheti a gyógyulás időtartamát, és gyengítheti a beteg immunvédelmét, hajlamosabbá teheti a fertőzésekre, súlyosbíthatja az érzéstelenítés utáni panaszokat. Így, ha jelentős túlsúlya van és ütemezett gerincműtét előtt áll, érdemes a kitűzött időpontig törekedni a túlsúlytól való szabadulásra. Már néhány kiló fogyás is pozitív hatással lehet a gerincműtét sikerére, a gyógyulás időtartamára és mértékére is. 

    2. Tegye le a cigarettát!

    A dohányzás a szervezet egészére káros hatással van: rontja a keringést, a szervezet oxigén- és tápanyagellátását, negatívan hat a csontanyagcserére, a kalcium-hasznosulására, vagyis súlyosan árt a csontjaink egészségének. Fokozza a sebészeti komplikációk veszélyét, a műtét során fellépő túl sok vérveszteségtől kezdve a nehéz felépülésig és a gerinc további károsodásáig. Így sokat tehet a beavatkozás sikeréért, ha a gerincműtét előtt sikerül végleg elhagynia a cigarettát.

    3. Mozogjon lehetőség szerint minél többet!

    Bár a gerincműtét előtt a gerincet kímélni kell, a test általános kondíciójának megőrzését nem szabad elhanyagolni. A mozgás frissítő, légzés- és keringésjavító hatású, segíti a műtét utáni regenerálódást, egyfajta előedzést jelent a műtét utáni fizioterápiához. Így akkor is egészségére válik, ha csak kíméletesen, a gerincet a lehető legkevésbé terhelve, az állóképesség fenntartását célozva végzi. Ez lehet például könnyű séta, úszás, gyaloglás, szobakerékpár, ami nem terheli túlságosan az ízületeket. 

    4. Szedje tovább az előírt gyógyszereket!

    A műtét előtt beszélje meg a kezelőorvosával, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, és azokat – ha csak a szakorvos nem ajánlja kifejezetten azok elhagyását, cseréjét –alkalmazza tovább is az előírás szerint. 

    5. Pihenjen, lazítson tudatosan!

    Bármilyen nehéz, de mindent tegyen meg annak érdekében, hogy csökkentse az önt érő stresszt. Sok beteg a műtét előtti hetekben igyekszik mindent elintézni, elvégezni minden olyan munkát, amellyel elmaradt – így a szokottnál is nagyobb stressznek teszi ki magát, rosszul alszik, gyengíti az immunrendszerét. Ennél szerencsésebb, ha épp ellenkezőleg, megpróbál minden feszültséget a lehető legtávolabb tartani magától, elegendő időt fordítani az alvásra.

    6. Pszichésen is készüljön fel!

    A műtéttől való szorongás, az ezekkel járó stressz gyengíti a beteg immunvédelmét, így ronthatják a műtét sikerét. Ezért szerencsés, ha a műtét előtti hetekben a pszichés felkészülésre is gondolunk. A negatív gondolatok helyett tudatosan irányítsa a gondolatait arra, hogy milyen pozitív változásokat hoz majd az életébe a műtét. Jótékony hatású lehet, ha elsajátít a beteg valamilyen bevált stresszkezelő technikát (például a tudatos légzést, meditációt, vagy egy egyszerűbb jóga- vagy agykontroll gyakorlatot). Pszichésen is segíthet, ha a beteg tájékozott a problémájával kapcsolatban, tudja, hogy mi és miért fog történni a beavatkozás során. 

    7. Készítse fel otthonát is a műtét utáni hazatérés előtt!

    Számítania kell arra, hogy a műtét után egy ideig fokozott óvatosságra van szükség, nehogy valamilyen esés, baleset késleltesse a gyógyulást, és a műtét jellegének megfelelően mozgást segítő eszközre is szüksége lehet. Ezért a lakását is eszerint kell előkészíteni a hazaérkezésre: félretenni az útból minden felesleges veszélyforrást, dísztárgyat, csúszós szőnyeget. Vizsgálja meg ülő- és fekvőhelyét is, előfordulhat, hogy magasítani kell rajta, hogy könnyebb legyen használnia. A fürdőszobában kapaszkodókra, csúszásgátlóra, vécémagasítóra is szükség lehet.

    Gerinc gyógytorna, gerincműtét előtt.

    8. Kérjen és fogadjon el segítséget!

    A műtétre készülve beszéljen meg mindent orvosával, hozzátartozóival, hiszen elfordulhat, hogy átmenetileg segítségre fog szorulni bizonyos dolgokban, meg kell szervezni az ellátását, a napi teendőket, például a bevásárlást. Egyedülálló rászorulóknak a háziorvos javaslatára az önkormányzat is biztosíthat szociális gondozói segítséget.