2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Új főigazgató az Országos Gerincgyógyászati Központ élén

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    2018. szeptember közepétől dr. Hoffer Zoltán váltja az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatói pozíciójában dr. Varga Péter Pált, aki mint az Intézet és egyben a Budai Egészségközpont alapítója, a jövőben Budai Egészségközpont Kft ügyvezető igazgatói munkakörét látja el.

    Dr. Hoffer Zoltán és Dr. Varga Péter Pál
    Fotó: Weborvos

    Ezzel párhuzamosan az OGK-ban két új főigazgató helyettes kinevezése is megtörtént: dr. Bánk András általános szakmai főigazgató-helyettesként, dr. Lazáry Áron tudományos és kutatás-fejlesztési főigazgató-helyettesként folytatja munkáját.

    A bejelentéssel kapcsolatban a Weborvos.hu készített interjút dr. Varga Péter Pállal és dr. Hoffer Zoltánnal:

    Kollegiális őrségváltás az Országos Gerincgyógyászati Központ élén 

    Dr Hoffer Zoltán főigazgató vette át Dr. Varga Péter Páltól az intézet irányítását.
    A jó imázshoz szerencse is kell. Vagy megalapozott, következetes jól dokumentált, magas színvonalú szakmai munka. De legjobb a kettő együtt. Szeptember 23-án az egyik hírportál észrevette, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) a honlapján közzé tette a kórházi fertőzésekre vonatkozó 2014-17. évi statisztikai adatait. Hatalmas hír lett belőle, futótűzként terjedt a szakmai és politikai médiumokban. Hiszen hónapok óta folyik egy nyilvános vita a téma körül, bírósági ítélet kötelezte a tárcát az adatok közlésére, egyetértően nyilatkozott a miniszter is. Ha az OGK reklámot akart volna szervezni magának, hogy ráirányítsa a figyelmet a vezetésében történő változására, ilyen nagy nyilvánosságot biztosan nem tudott volna elérni.

    Egy hete terveztük meg ezt a beszélgetést, hogy bejelentsük a változásokat, de elkerülhetetlen, hogy ezzel a kérdéssel kezdjem. Mosolyogva néz egymásra (és rám) a két kiváló szakember. Láthatólag senkit nem akarnak megbántani. Hiszen évek óta közöljük ezeket az adatokat, 2014 óta változatlan szerkezetben. A 2017-es adatokat is legalább két hónapja feltettük a honlapra. Most vették észre…


    Mi indokolja a vezető váltást az intézet élén?

    A biológia! mondja viccesen Varga Péter Pál. Komolyra fordítva a szót, most jött el ennek a természetes ideje. Az elmúlt évekre erősödött meg annyira az intézet szakmai csapata, hogy a gerincgyógyászat és benne a gerincsebészet egyes részterületeinek élére az intézetben és külföldön kiválóan képzett, tudományosan megalapozott osztályvezetők kerültek. Hoffer Zoltán kollégám pedig már évek óta helyettesemként készül arra a feladatra, hogy az intézet irányítását a maga teljes bonyolultságában átvegye. Nem mellesleg magasan képzett gerincsebész, a degeneratív betegségek specialistája. De az intézet felelős vezetése ennél sokkal több feladat elvégzését követeli. A napi munka megszervezésén túl foglalkozni kell a személyzeti problémákkal, hiszen az OGK-t ugyanúgy veszélyezteti a munkaerő hiánya, elvándorlása mint a többi kórházat. Ez ellen csak a korrekt bérezéssel és a nagyon jó munkafelétételek biztosításával, és a tudatos csapatépítéssel, a jó emberi – kollegiális légkör fenntartásával lehet eredményesen küzdeni.

    Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a finanszírozás rendszerének a változásait, mondja el Hoffer Zoltán. Hosszabb idő óta részt vesz a gerincbetegségek kontrolling rendszerének a fejlesztésében, ami objektív bizonyítékot szolgáltat a finanszírozást végző OEP/NEAK szakembereknek a mérhető költségelemek pontos kalkulációjában. A gerincbetegségek korszerű, igényes és biztonságos ellátása csak az összes szakmai követelmény korrekt fedezete mellett lehetséges. Mivel a magyar betegek gyakorlatilag teljes körét közfinanszírozott ellátásban részesítik, ezen folyamatosan munkálkodni kell.

    A gyógyító munka mellett jelentős feladatot vállalnak a szakorvosképzésben, és a tudományos alapképzésekben. Rezidensek, PhD ösztöndíjasok programjait irányítják, hogy biztosítsák a szakma folyamatos orvos utánpótlását. Számos nemzetközi kutatási programot irányítanak, ezek menedzselése is folyamatos figyelmet igényel. Az új főigazgató munkáját két új főigazgató helyettes is segíti. Dr Bánk András főorvos a gyógyító munka területén, Dr Lazáry Áron főorvos a tudományos és kutatási tevékenység koordinálása, szervezése területén jelentős szakmai autonómiával, de az intézet vezetésének elválaszthatatlan, integráns részeként tevékenykedik.

    Dr. Varga Péter Pál sem hagyja el a csapatot, ő az intézmény tulajdonosi feladatainak ellátását végző Budai Egészségközpont Kft. igazgatójaként tevékenykedik. Részt vesz az oktatásban, a tudományos munkában, szívesen asszisztál egy-egy ritka, bonyolult betegség ellátásában, ahol minden szakmai tapasztalatra, tudásra szükség van a jó eredmény eléréséhez. Egy éve a Csányi család Bonafarm nevű cége lett a BEK Kft. többségi tulajdonosa. A megbízható pénzügyi háttér mellett új fejlesztések folynak, bővül a szakmai infrastruktúra, az Országos Gerincgyógyászati Központ fejlődik, gyarapodik, hogy minél jobban szolgálhassa a betegei javát. Ezt szolgálja az a példamutató, megtervezett kollegiális vezetőváltás, ami szeptember 25-én formálisan megtörtént.

    Dr. Hoffer Zoltán szakmai önéletrajza

    Dr. Hoffer Zoltán általános orvosi diplomáját Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte. A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Gerincsebészeti és Rehabilitációs Osztályán dr. Varga Péter Pál témavezetésével, a jelenlegi Országos Gerincgyógyászati Központ elődjeként induló MH KHK Gerincgyógyászati és Rehabilitációs Osztályán kezdett dolgozni ortopéd szakorvos jelöltként.

    Az ortopédia szakorvosi felkészülés alatt a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központban, 2001-ben egészségügyi szakmenedzserként diplomázott. Ortopédia szakvizsgáját 2003-ban szerezte. 1996-ban kilenc hónapot töltött a Berni Egyetem, Maurice E. Müller Biomechanikai Intézetében Thomas R. Oxland témavezetésével.

    A biomechanika mint szakmai határterület - ezen belül az implantátum fejlesztés és innováció - továbbra is szakmai érdeklődése homlokterében áll, emellett tagja a Magyar Ortopéd, a Magyar Gerincgyógyászati, a Magyar Biomechanikai Társaságnak, valamint az AOSpine-nak. A gerincgyógyászati klinikai munkában fő szakmai érdeklődési területe a degeneratív gerincsebészet, mely témában számos publikáció és előadás szerzője. Az Országos Gerincgyógyászati Központban 2010-től osztályvezető főorvosi, 2012-től orvos igazgatói, 2015-től főigazgató helyettesi pozíciót töltött be.

    Fő feladatának tekinti a betegközpontú és minőségi orvoslás mellett azt, hogy az OGK közfinanszírozott betegellátásában a ma mindenki számára közismert egészségügyi ellátórendszerbeli problémák és folyamatos szakdolgozói munkaerőhiány mellett is hosszútávon biztosíthatóak legyenek fenti elvárások, az Intézet pedig továbbra is a magyar gerincgyógyászat csúcsintézménye maradhasson.