2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Magyar vezetőségi tagot választott a Tumor Knowledge Forum

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az AOSpine szervezetének csúcsát jelentő Tumor Knowledge Forum a világban zajló gerincdaganat sebészeti, kutatási és tudományos tevékenységének fő szervezője, létrehozása óta vezető nemzetközi szervezete. A Tumor Knowledge Forumot irányító vezetőség (Steering Committee) hat alapító tagja között volt az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója, Dr. Varga Péter Pál, aki idén jelezte, hogy lemond a pozícióról.  A megüresedett helyre hét gerincsebész jelölt közül a Steering Committee tagjai egyhangú titkos szavazással Dr. Lazáry Áront, az Országos Gerincgyógyászati Központ tudományos igazgatóját választották meg.

    Dr. Lazáry Áron, az Országos Gerincgyógyászati Központ tudományos igazgatója.

    Mi jellemezte a Tumor Knowledge Forum működését az elmúlt években?

    Az AOSpine Knowledge Forum 5 szekciója közül a Tumor Forum volt a legaktívabb a publikációk tekintetében. Primer gerinctumor regiszterterünk adatai a Tumor Knowledge Forum multicentrikus adatgyűjtése révén egy-két év után eredményezett olyan magasszintű evidenciákat, melyekből sok cikk született. Az elsődleges gerinctumor nagyon ritka betegség, jellemzően egy centrumban maximum 15 beteget kezelnek két-három év alatt, amiből nem lehet levonni következtetéseket, de ha 10-15 centrum betegeinek adatait összesítjük, akkor egy olyan nagy adatbázis alakul ki, amelyből tudományos érvényű analízist lehet végezni. A Knowledge Forum sikeresen egyesítette a multicentrikus tudásbeli erőforrásokat.

    A Tumor Knowledge Forum vezető testületének észak-amerikai, európai és ázsiai tagjai vannak. Érdekes módon legnagyobb esetszámot a budapesti Országos Gerincgyógyászati Központ és a bolognai Rizzoli Intézet adja.  A Tumor Knowledge Forum sikerének fontos tényezője, hogy a klinikai és a multicentrikus vizsgálatok eredményeit, széles körben publikálja a szervezet, a kutatások nem maradnak ismeretlenül. Az AOSpine Knowledge Forumok termékei (publikációk, előadások) hangsúlyosan jelennek meg más szervezetek konferenciáin sok esetben ezek a legjobbnak ítélt absztraktok, cikkek, előadások. A szervezet által tartott konferenciákhoz képzések is tartoznak, melyek során az így megszerzett tudást ismertetjük az érdeklődőkkel.

    Hogyan történt a kinevezése a Tumor Kowledge Forumban?

    A Knowledge Forum megalakulásának kezdete óta Varga Péter Pál tagja volt a szervezetnek és a szervezet vezető testületének, én associate memberként vettem részt a szervezői, kivitelezői munkában. A Főigazgató úr vezető testületből való visszavonulása után hatalmas űr képződött, a vezetőtestület tagjai nem tudták volna elképzelni a további munkát az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincdaganat sebészetben elért eredményei nélkül. A Steering Committee tagjai egyhangú szavazással választottak meg, abban a reményben, hogy az elmúlt évek sikeres eredményeit tudjuk majd továbbra is produkálni a Tumor Knowledge Forumban.

    Milyen tervekkel elképzelésekkel folytatják a munkát?

    A kutatási projektekben a munkánk nem változik, ugyan olyan aktívan veszünk részt. A Knowledge Forumban a klinikai kutatások vannak a fókuszban, de már eddig is végeztünk olyan vizsgálatokat, amelyek a klinikumhoz kapcsolódó alapkutatási témákat boncolgattak, mint például a daganattípusok molekuláris háttere. A Knowledge Forum egyik tagja a John Hopkins University-ből molekuláris biológusként azt a szemléletet hozta, hogy a daganatsebészet mellett a daganat kialakulásával és a kezelés molekuláris vonatkozásával is foglalkozzunk. Más tagunk radiológusként (Sunnybrook Hospital, Torontó) a sugárterápiás tudást és szemléletet hozta a sebészek közé. Mi a biomechanikai vonatkozást vizsgáljuk, célunk, hogy legyenek olyan projektek, amelyek a daganatok kezelési lehetőségeit vizsgálják a biomechanikai alapkutatási eszközeivel. Az intézetünkben in silico labort építünk, ahol a biomechanikai változásokat számítógépes eszközökkel modellezzük. Olyan prediktív modelleket építő projekteket képzelünk el, melyek segítségével ki tudjuk számolni például, hogy az adott daganat miatt 3-6 hónap múlva patológiás törést szenved-e a gerinc. Ilyen esetben, ha erre nagy az esély, akkor preventív stabilizációs műtétre lehet szükség, hogy megelőzzük azt a törést, amely a beteg fájdalmait növelné, illetve az életminőségét rontaná. Az in silicio vizsgálataink kapcsán szeretnénk tudást vinni a Tumor Knowledge Forumba.

    Az intézeten belüli két nagy regiszter épül, a primer és a másodlagos daganatok regisztere, ami azt jelenti, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központban gerincdaganattal kezelt tumoros betegek részévé válnak a nemzetközi, jól strukturált prospektív regiszter típusú adatbázisnak. Ez rengeteg szervező munkát igényel, melyet Szövérfi Zsolt menedzsel az intézeten belül, fontos lenne, hogy ezt hivatalos asszociate memberként tegye a jövőben a Tumor Knowledge Forum keretein belül.

    AOSpine tumor knowledge forum logója

    Felmerül a kérdés, hogy van-e létjogosultsága több különböző, nagy nemzetközi gerincgyógyászati szervezetnek?

    A legnagyobb szervezetek a North American Spine Society, a EuroSpine és az AOSpine. A North American Spine Society felel az észak amerikai posztgraduális képzésért. A EuroSpine egyre növekvő tagsággal rendelkezik, céljuk, hogy az európai gerincsebészeti szakvizsga képzést és diplomát biztosítsák a gerincsebészeknek. Az AOSpine egyértelmű előnye a globalitás. Természetesen minden szervezet arra törekszik, hogy biztosítsa tagjainak a tudomány aktualitásait. Átfedések léteznek a képzésekben, konferenciákban, de a szervezetek aktív kommunikációjának köszönhetően könnyen össze lehet állítani egy egyénre szabott éves képzési tervet.

    Mi jellemző az AOSpine működésére?

    Az AOSpine azért attraktív számunkra, mert kurzusai és konferenciái biztosítják az élethosszig tartó tanulás lehetőségét, hozzájuthatunk a legfrissebb evidenciákon alapuló elméleti és gyakorlati tudáshoz.

    Az AOSpine online survey csatorna használatával, egy betegség vagy állapot diagnosztikájával vagy gyógyításával kapcsolatban a beérkezett válaszok kiértékelésével képet kaphatunk arról, hogy milyen különbségek vannak az egyes országok szakmai megoldásai között. Az AOSpine globalitása révén biztosítja a különböző országok közötti tudományos információ áramlását.

    Az AOSpine képzéseknek nagyon szigorúan szabályozott struktúrája van, ez vonatkozik a képzést vezetőkre és az előadókra is. A konferenciákat levezető elnökök külön képzésben részesülnek. A képzés része, hogy egy hónapon keresztül, különböző online tudásanyagokat küldenek a kurzusok felépítésével, levezetésével és az előadói készségekkel kapcsolatban. Ezt követi egy-két napos személyes tréning, ahol a korábban tanultakat gyakorolják. Csak az lehet levezető elnök (chair person), aki részt vett az AOSpine képzésén.

    Magyarországon eddig hét nemzetközi AOSpine kurzust tartottunk, a tavaly év végén megtartott kutatás módszertannal foglalkozó kurzusunkra hét országból érkeztek résztvevők, magyar résztvevők az Országos Baleseti Intézetből, a Pécsi Idegsebészeti Klinikáról, és az Ortopéd Klinikáról érkeztek.

    Melyek a legizgalmasabb AOSpine kutatási területek a közeljövőben?

    Egyértelműen a gerinctumor és a gerincdeformitás betegségcsoportok a legkutatottabb területek, még sok olyan kérdés van, amely tisztázásra szorul és mindkét terület nagy anyagi megterhelést jelent a társadalom számára. Az ezekhez a területekhez kapcsolódó betegség kimenetelére vonatkozó kutatásokat nem lehet kis esetszámmal vizsgálni. A Knowledge Forum struktúra sikere, hogy az egyébként az intézetekben kisebb esetszámot produkáló betegségek (tumor és deformitás) is eredményesen kutathatóak, mert az erőforrások egyesíthetőek.

    A másik nagy kihívás a gerinctumor és a gerincdeformitás műtétekkel kapcsolatban a műtéti technikára vonatkozik, cél a minimálisan invazív sebészet kiterjesztése. A fejlesztések célja, hogy a korábbihoz hasonló vagy jobb eredményt érjünk el minimál invazív sebészeti megoldásokkal, kevesebb komplikáció és a betegek alacsonyabb megterhelése mellett.