2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Minden, amit a porckopásról tudni érdemes

    A porckopás népbetegségnek számít. Többnyire időseknél jelentkezik, azonban az egyoldalú terhelés vagy a túlzott igénybevétel miatt fiatalkorúaknál is előfordul. Dr. Csécsei György ortopéd-traumatológus szakorvost, a porckopás, más néven artrózis megelőzési és kezelési lehetőségeiről kérdeztük interjúnkban.

    Illusztráció a gerincről.

    Mitől alakul ki az artrózis?

    Lényegében a terhelés és az ízület terhelhetőségének aránytalansága miatt alakul ki. El kell különítenünk primer és szekunder artrózist. A primer artrózisnak nem tudjuk az okát, laikusan úgy fogalmazhatnánk, hogy porckopásra való hajlamról van szó. A szekunder artrózis mindig valaminek a következtében alakul ki, például túlterhelés veleszületett, vagy szerzett ízületi-, illetve csontdeformitások miatt, sérülések, gyulladásos folyamatok és anyagcsere betegségek miatt.

    A lakosság hány százalékát érinti?

    40 éves kor körül nagyjából minden második embernél lehet radiológiai eltéréseket látni, tünetet azonban csak az érintettek negyedénél okoz.

    Milyen tünetekkel jár?

    Az adott ízület mozgástartománya csökken, az ízület duzzadtabb, a környező izmok tónusa fokozódik. Jellemző a mozgás megkezdésekor jelentkező fájdalom, mely bemozgatást követően megszűnik. A kopás előrehaladtával a fájdalom állandósulhat, nyugalomban is jelentkezhet.

    Mely ízületeknél alakulhat ki?

    Bármelyik ízületnél előfordulhat, leggyakrabban a gerincben jelentkezik, a nagyízületek közül a térdben lévő porckopás a legjellemzőbb, ezt követi a csípő és a váll artrózisa.

    Milyen diagnosztikai eljárások segítenek a betegség felismerésében?

    Elsődleges fizikális vizsgálat után, ha a beteg panaszaival egybevágva porckopás lehetősége merül felt, akkor röntgenfelvételt készítünk. Kezdeti porckopás esetén röntgenképen nem feltétlenül látunk érdemi eltérést. Ilyenkor MRI vizsgálat tud pontosabb képet adni a porc állapotáról.

    Visszafordítható ez a folyamat? Milyen gyógymódok állnak a rendelkezésükre?

    Sajnos a porckopás folyamata nem visszafordítható. A kezelést tekintve szekunder artrózis esetén fontos a kiváltó ok lehetőség szerinti kezelése. Emellett gyógytornával, manuálterápiával az érintett ízület mobilizálása, mozgatása szükséges az ízület mozgástartományának javítására, illetve a környező izmok lazítása masszázs révén. Adott esetben gyulladáscsökkentők alkalmazása, illetve súlyosabb esetben az érintett ízületbe adott injekció is szükségessé válhat. Gyakran felmerül a porcerősítők használatának kérdése, azonban ezek hatása nem igazolt. Az ízületbe adott hyaluronsavnak azonban jó fájdalomcsillapító hatása van.

    Mikor van szükség műtétre?

    Előre haladott stádiumban, amikor a beteg panaszai ezt indokolttá teszik és az előbb említett terápiák hatástalanok. A protézis beültetése mellett, enyhébb esetben arthroszkópiás beavatkozás is lehetséges. Ilyenkor a felrojtozódott porcrészek, a levált porcdarabok kerülnek eltávolításra.  

    Mit tegyünk, ha szeretnénk megelőzni a porckopást?

    A prevenció során két dologra kell figyelni: a mozgásra, illetve a túlsúly kerülésére. Emellett igyekezzünk elkerülni a túlterheléseket, az ismétlődő egyoldalú terhelést. Sérülések esetén pedig mindig forduljunk szakemberhez.