2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Nem minden törést mutat ki a röntgen

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Életünk során szinte mindannyian megtapasztaljuk, hogy milyen törékenyek is vagyunk. Ahogy eset, annyi féle csonttörés. A törések típusairól, a diagnózis felállításáról és a lehetséges gyógymódokról dr. Rosero Viviana Maja kézsebész orvost kérdeztük.

    Begipszelt kéz.

    Milyen típusú töréseket különböztetünk meg?

    A töréseket többféleképpen lehet osztályozni. Léteznek nyílt vagy zárt törések. Továbbá ízületbe hatoló vagy ízületen kívüli törések. A sérülés energiája alapján nagy vagy kis energiájú sérülésekről beszélünk. Nagy energiájú sérülésről beszélünk, amikor például valaki a magasból esik a csuklójára, kezére, vagy amikor személygépkocsival, motorral szenved balesetet. Ez a típusú sérülés elsősorban fiatal férfiakra jellemző. Kis energiájú sérülésekről akkor beszélünk, amikor például hirtelen megbotlunk, vagy ráesünk valakire sportolás illetve hirtelen egyensúlyvesztés közben, ez a típusú törés a változó kor után lévő nőkre jellemző.

    Mit tegyünk, ha úgy érezzük eltört valamink, de nincs a közvetlen közelünkben orvosi segítség?

    Ha csuklónk, kezünk sérült, elsősorban távolítsunk el minden ékszert (gyűrű, óra, karkötő). Ezt követően kössük fel kezünket a nyakunkba sállal, kendővel és forduljunk mielőbb orvoshoz, ügyeletre vagy a legközelebbi baleseti sebészetre.

    Hogy történik a diagnózis felállítása?

    A fizikális vizsgálat után radiológiai vizsgálat következik: röntgen, CT esetleg MRI, és a leletek alapján tudunk továbblépni a lehetséges gyógymódok felé.

    Van olyan típusú törés, amelyet nem mutat ki a röntgen?

    Van olyan törés, amely valóban nem látszik, mert csak egy repedés. Ez ugyanúgy nagy fájdalommal jár, rögzíteni kell. Néhány nap múlva meg kell ismételni a radiológiai vizsgálatot, mivel a csonttörés úgy gyógyul, hogy első körben felszívódik a csonttörés magasságában pár milliméternyi terület, és rövid idő múlva megindul a törés biológiai gyógyulása. Ekkor már láthatóvá válik a törés.

    Mennyi ideig kell általában begipszelni a törött testrészt?

    A törött testrész rögzítése a törés típusától és a sérült csonttól függ.  A törés biológiailag 6 hét alatt meggyógyul, de ez attól is függ, hogy a törés mennyire terhelő testrészen található. Például az alsó végtagon hiába forr össze ennyi idő alatt a törés, mégis hosszabb ideig kell rögzíteni, mivel a lábunkat a teljes testsúlyunkkal terheljük, a karunkkal ellentétben. Csuklótáji töréseknél a gipszviselés hosszúsága attól függ, hogy a törést műtéttel vagy műtét nélkül gipszben gyógyítjuk.  A sajkacsonttörés egy speciális típusú sérülés, ezt tovább kell rögzíteni, már ha a gipsszel rögzítünk.

    Gipszlevétel után mennyi időn belül rehabilitálódik a sérült kéz?

    Gipszlevétel után biztosan nem fog mozogni az illető ízülete a hosszú mozdulatlanság miatt. Ilyenkor nem kell megijedni, fokozatos és rendszeres gyógytornával, a sérülés mértékétől függően persze, szépen vissza lehet hozni a régi mozdulatokat és izomerőt.  A tudomány mai állása szerint ugyanannyi ideig kell gyógytornára járni, mint amennyi ideig rögzítve volt az adott ízület.  Vannak nagyon jól kooperáló betegek, akik rendesen végzik a gyógytornát, naponta többször. Ők hamar regenerálódnak. Gyerekeknél pedig még gyorsabb idő alatt bekövetkezik a gyógyulás.

    A műanyag gipsz mennyivel jobb a hagyományos gipsznél?

    A műanyag gipsz könnyebb a hagyományos gipszhez képest, ezért viselése lényegesen komfortosabb is és nem utolsó sorban divatos színekben található. Ezt viszont általában elmozdulás nélküli sérüléseknél alkalmazzuk, tehát amikor a gipszet nem kell modellálni olyan formájúra, amelyben a törött csontot a helyes pozíciójában rögzítjük, vagy műtéti kezelés kiegészítő rögzítéseként.

    Műtétre mikor kerül sor?

    Miután röntgenvizsgálattal meghatározzuk a csuklótáji törést, egy nemzetközi beosztás alapján meghatározzuk a típusát, és annak alapján döntjük el, hogy operálni kell-e vagy sem. A műtéti kezelést befolyásolja a beteg személyisége is, hogy mennyire tud együttműködő lenni illetve milyen társbetegségei vannak.

    A műtét meghosszabbítja a gyógyulási folyamatot?

    Nem, a műtéttel csak rögzítjük megfelelő helyzetben a sérült csontot, ez nem befolyásolja a csont gyógyulását. A műtét befolyásolhatja a gipszrögzítés idejét. Van olyan műtét típus, amely mellett nincs is szükség gipszrögzítésre.