2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Egészségügy és gerincgyógyászat Magyarországon

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az AOSpine a gerincsebészek nemzetközi közössége, amely azzal a céllal alakult, hogy tagjai ismertessék a gerincsebészetben elért legfrissebb tudományos eredményeket, ez által pedig elősegítsék a gerincgyógyászat fejlődését világszerte. A neves gerincsebészeti szervezet jelenleg 6 000 tagot és további 23 000 sebészt, kutatót és gerincgyógyász szakembert tömörít magába. Az Országos Gerincgyógyászati Központ vezetője, dr. Varga Péter Pál gerincsebész a szervezet elismert tagja, akit felkértek, ossza meg több évtizedes szakmai tapasztalatát a szélesebb közönséggel.

    Dr. Varga Péter Pál az Országos Gerincgyógyászati Központ vezetője.
    Dr. Varga Péter Pál

    Dr. Varga Péter Pál megosztja tapasztalatait

    Dr. Varga Péter Pál főorvos világszinten is elismert szakember a gerincműtétek és a gerincdaganatok kezelése terén. 2005 óta részt vesz az AOSpine közösség munkájában, jelenleg pedig a Knowledge Forum Tumor irányítóbizottságának tagja: ez egy olyan betegségekre fókuszáló kutatócsoport, amely bizonyítékalapú kutatást végez a primér és áttétes gerincdaganatok terén. Dr. Varga majdnem negyven éve gyakorló ortopéd gerincsebész. Orvosi karrierje során nagy hatással volt Magyarországra és a kelet-európai országokra: jelentősen növelte a magyar gerincgyógyászat minőségét, és a kutatási eredményeket átültette a szakmapolitikai döntéshozásba. 

    Ebben a cikkben Dr. Varga megosztja a Budai Egészségközpont alapítójaként, illetve a budapesti Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójaként szerzett tapasztalatait. Ezen kívül beszámol  a Magyar Gerincgyógyászati Társaság elnökeként végzett munkájáról (amely bizonyítékalapú ismeretekkel látja el és  irányítja a  szakmapolitikai döntéshozást), illetve a gerincdaganatokkal foglalkozó egyik legjelentősebb európai konferencia, a BBBSpine elnökeként fogalmaz meg átfogó gondolatokat.

    Egészségügy és gerincgyógyászat Magyarországon

    A körülbelül tíz millió lakosú Magyarországon az egészségügyi rendszer államilag szervezett.

    Az egészségügyi kiadásokat főként TB-járulékokból, illetve az általános adóbevételek egészségbiztosításba irányuló átcsoportosításából finanszírozzák. A cserébe nyújtott szolgáltatások átfogóak, de nem kimerítőek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egy központi hivatal, amely a támogatási politikáért és az intézményfinanszírozásért felel. 

    A legnagyobb kihívás az, hogyan vigyük át a legújabb kutatási eredményeket az egyes klinikák és kórházak mindennapi klinikai gyakorlatába.

    Dr. Varga szerint Magyarországon jó az egészségügyi rendszer, ám mint minden országban, van hova fejlődni. Az ország történelméről sem szabad megfeledkezni: a negyven évig tartó kommunista uralom meggyengítette a gazdaságot, egyidejűleg viszont átfogó egészségügyi ellátás biztosítására törekedett. Mióta Magyarország áttért a nyugati típusú demokráciára, az állami egészségügyi ellátórendszer mellett magánszolgáltatók  is működnek, viszont csupán egyetlen állami tulajdonú egészségbiztosító társaság működik. Ezen kívül nincs jelentős alternatív egészségbiztosítási tevékenység az országban. A magánegészségügyi szolgáltatónál a páciensek a saját zsebükből fizetnek. A nemzeti közegészségügyi terv, amely egyértelműen meghatározza, hogy  a társadalmi szükségletek alapján a kormány milyen irányokba tervezi fejleszteni az egészségügyi ellátást, bizonyítékalapú standardokat is tartalmaz.

    A gerincsebészeti ellátás az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül Magyarországon. (Például öt évvel ezelőtt a várakozási idő az előre tervezett gerincsebészeti beavatkozások esetén meghaladta a három évet, de ez ma már az egész országban hat hónapra csökkent.)

    A Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ

    Budai Egészségközpont igazgatója, Dr. Varga 2000-ben alapította a Központot. A Budai Egészségközpont magánegészségügyi klinika. A létesítményben több mint 150 orvos és 45 szakmában kezeli  pácienseit, ezenkívül több mint 250 hazai és multinacionális vállalat kötött szerződést a Központtal munkavállalóik egészségügyi ellátására. 

    Dr. Varga beszámolt a Központ megnyitásáról: „1994 és 2006 között az orvostechnikai és implantációs innovációimnak köszönhetően jelentős bevételre tettem szert, amely pénzügyi lehetőséget teremtett, hogy megalapítsam a Budai Egészségközpontot. A későbbiekben a vállalat folyamatosan és mindenre kiterjedően növekedett, és ezek a pozitív üzleti folyamatok megfelelő tőkét biztosítottak a folyamatos fejlesztésekhez.

     „A biztosító társaságok elismerik azokat az előnyöket, amelyeket a legújabb kezelések és technikák nyújtanak mind a páciensek, mind az egészségügyi rendszer számára.”

    A budapesti Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) a Budai Egészségközpont szakkórháza. Jelenleg Magyarországon a primer gerincdaganatok körülbelül 90%-át az OGK-ban kezelik. Ez az egyetlen olyan kórház Magyarországon, amely gyakorlatilag lefedi a gerincbetegségek teljes spektrumát, a diagnózistól, a nem sebészeti és sebészeti kezeléseken át egészen a rehabilitációig. A magas szintű szakmai tudás, a legmodernebb orvostechnika alkalmazása és a minden részletében tetten érhető felkészültség a Központot az ország legkiválóbb gerincgyógyászati intézményévé tette. A Központ egy nagy intézmény, amely évente több mint kétezer (2017-ben várhatóan már mintegy háromezer)  műtétet hajt végre. Az OGK a fekvőbeteg-ellátáson túl közfinanszírozású járóbeteg szolgáltatást is nyújt csont- és izomrendszeri betegségek esetén (gerincgyógyászat, ortopédia), valamint széles körben ismert és elismert gerincsebészeti szolgáltatást nyújt külföldi páciensek számára is. A Központ 2004-ig a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának (Dr. Varga által 1986.-ban alapított) Gerincsebészeti és Rehabilitációs Osztályaként, valamint 1993-tól a Központi Honvédkórház Gerincsebészeti Osztályaként is működött. 2004-ben vált önállóvá,  s azóta a Budai Egészségközpont üzemelteti Dr. Varga irányításával. A Központban a magyar betegek ellátását  az Országos Egészségbiztosítási Pénztár folyamatosan finanszírozza.

    Az évek során az OGK jelentős méretű, kiváló minőségű gerincgyógyászati adatbázist épített. Dr. Varga és intézete folyamatosan együttműködik más szakmák képviselőivel (pl. onkológusokkal) is, hogy szélesítse s multidiszciplinárissá alakítsa ezt a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló adatbázist, ami napjainkra már az AOSpine tudományos kutatómunka egyik fontos pillérévé is vált. Az OGK körülbelül 300 fős személyzettel rendelkezik, a gerincsebészek száma meghaladja a huszat.

    A klinika világszerte ismertté vált. Nemzetközi elismerést vívott ki a gerincbetegségek kezelésében alkalmazott komplex gondolkodásmódja, s a Központból származó elméleti tudásanyag s az itt kifejlesztett sebészeti innovációk a gerincgyógyászat egyetemesen elfogadott módszereivé váltak.

    A legújabb kutatási eredmények átültetése a mindennapi gyakorlatba

    Magyarországon (mint a világon mindenütt) az egészségbiztosító  a legújabb kutatási eredményeket csak a megfelelő adminisztratív eljárásokat követően járul hozzá az új kezelések vagy sebészi módszerek finanszírozásához. Tehát, miután egy kutatásról a nemzetközi szakmai sajtóban publikáltak, a napi gyakorlatba való bevezetérsre javaslatot lehet tenni a biztosító társaságoknak. Habár az új kezelések, eljárások költsége  a korábbiaknál jóval magasabb is lehet, a biztosító társaságok finanszírozzák, ha bebizonyosodik, hogy  azok előnyökkel járnak a páciensek számára.

    Szakmánk egyik legnagyobb kihívása az, hogy hogyan vigyük át a legújabb kutatási eredményeket az egyes klinikák és kórházak mindennapi betegellátó gyakorlatába” – árulta el Dr. Varga. „Nálunk a  fő kérdés mindig az volt (ma is az), hogyan lehet társadalombiztosítási támogatást szerezni egy-egy új kezeléshez vagy eljáráshoz, amelyet a legújabb kutatási eredmények támasztanak alá, és amely adott esetben jelentős paradigmaváltáshoz vezethet egy betegség  kezelésben” – tette hozzá.

    A gerincgyógyászat esetén a Magyar Gerincgyógyászati Társaság évekkel korábban javasolta a magyar kormánynak, hogy hozzon létre egy úgynevezett gerincbizottságot, amellyel hivatalos fórumot teremthet a klinikai kutatások új eredményeinek monitorozására, s azok fényében tehet javaslatot a finanszírozás felülvizsgálatára. valamint annak eldöntésére, hogy mely új kezelések és eljárások legyenek igénybe vehetők a közfinanszírozott intézményrendszerben. A jelenleg működő bizottság három gerincsebészből (egyikük Dr. Varga), valamint az OEP illetékes szakembereiből áll. Amikor egy új orvosi kezelés vagy eljárás az illetékes kormányzati szabályozó fórumokon zöld utat kap, az OEP gyorsan tud dönteni, hogy befogadja-e a társadalombiztosítási támogatásba. A gerincbizottság javaslatot tesz a finanszírozás részleteit illetően, amelyet aztán megvitatnak az OEP képviselőivel, akik a szakmai kollégiumi testületek bevonásával általában elfogadják a megalapozott javaslatokat.

    Dr. Varga hozzátette: „Jelenleg második mandátumomat töltöm a Magyar Gerincgyógyászati Társaság (MGT) elnökeként, amelyet huszonöt évvel ezelőtt hoztunk létre, és jelenleg körülbelül háromszáz tagja van. Egy ilyen multidiszciplinaris nemzeti tudományos szervezet kiváló platformot nyújt például az AOSpine Tumor Knowledge Forum javaslatainak megvalósításához nemcsak nemzeti, de helyi szinteken is. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi fórumokon megszerzett szaktudást azonnal át lehet adni, egyrészt a társaság összes tagjának, másrészt egyéb érintetteknek, mint például a betegjogi, vagy éppen az egészségbiztosítási szereplőknek is. További, rendszerszintű előnyök is származnak abból, hogy nemcsak a MGT, de az OGK költségellenőrző csoportja is együttműködik az OEP hasonló csoportjával, hogy pontosítsák a gerincgyógyászathoz kapcsolódó különböző költségeket, és átfogó képet nyújtsanak a kórházakban zajló gyógyító folyamat egészéről.  Ez a felállás gördülékenyen működik, elfogadható eredményeket nyújt, és eredményeképpen a páciensek hozzáférnek a legmodernebb kezelésekhez."

    Terjeszteni a tudást és lépést tartani a legújabb technikákkal

    Dr. Varga szerint a második kihívás az volt, hogyan juttassák el a tudást a sebészekhez és intézményekhez a következetesség biztosítása érdekében.

    A gerincgyógyászat nagyon izgalmas terület, hiszen a legújabb technológiákat nagyon gyorsan átültetik a gyakorlatba” – magyarázta Dr. Varga. „A gerincsebészek magasan fejlett, élvonalbeli technológiákkal dolgoznak, és szeretik a legújabb, hozzáférhető technikákat a lehető leggyorsabban bevezetni. Érthető, hogy ez állandó, összetett képzési folyamatot igényel, magas intellektuális tartalommal. Kiemelendő, hogy egyidejűleg számos tényező játszik benne fontos szerepet, úgymint a sebészeti technológia, a páciensek képzése, az  ellátásról (benne a panaszokról és tünetekről) vezetett pontos adatgyűjtés és ezen adatok tudományos  elemzése, ami a különböző szakorvosok és az alaptudományokat képviselő  tudósok  együttműködése nélkül nem lenne megfelelően hatékony. S ne felejtsük el, hogy emellett  a sebészek fiatal generációjának műtéttechnikai ismereteit is  folyamatosan és komprehenzív módon fejleszteni kell” – tette hozzá.

    Dr. Varga szerint az AOSpine által nemzeti és nemzetközi szinten biztosított oktatás és képzés e tevékenységek  sikerének kulcsa. „Az AOSpine professzionalis adminisztratív apparátusa és választott szakmai vezérkara nagyon jó munkát végez. Szerintem a szervezet tevékenységének egyik legjelentősebb eredménye az a fajta nemzetközi együttműködés, amely a világ bármely országában hozzáférhető, homogenizált tudásanyagot közvetít a szervezet tagjai számára. Az AOSpine adminisztratív igazgatása kiváló, ez a legideálisabb struktúra egy ilyen jellegű tevékenység koordinálására. Nem hiszem, hogy bármely másik gerincgyógyászati szervezet át tudná venni azt a sor tevékenységet, amelyet az AOSpine jelenleg végez. Az AOSpine lehetővé teszi, hogy a szakértői tudás eljusson minden tagjához, és segít emelni a gerincsebészet standardjait Magyarországon és az egész világon. Jó érzés elmondani, hogy pl. az AOSpine Tumor Knowledge Forum  által végzett kutatások és az általa megfogalmazott javaslatok definitíve jelentős hatást gyakoroltak a gerincgyógyászatra Magyarországon is, ezzel országunk szakmai teljesítménye immár hasonló szinten van, mint a legjobb nemzetközi standardok.”

    A BBBSpine, a daganatokkal és csontritkulással foglalkozó Bologna-Bázel-Budapest gerincgyógyászati találkozó elnöke

    Két barát, Dr. Varga és Dr. Stefano Boriani alapította  és elnököli a daganatokkal és csontritkulással foglalkozó Bologna-Bázel-Budapest gerincgyógyászati találkozóként (BBBSpine) ismert eseménysort. Ez egy évente megrendezett  tudományos konferencia,  amelyen a gerincdaganat-sebészet szakértői a világ minden részéről összegyűlnek, hogy megvitassák elképzeléseiket, és információt gyűjtsenek a legújabb sebészeti gyakorlati trendekről és innovációkról a gerinc daganatos és csontritkulásos betegségei terén. 

    Stefano és én már évek óta együttműködtünk” – magyarázta Dr. Varga. – „Ki akartuk terjeszteni együttműködésünket azáltal, hogy összekapcsoljuk intézményeinket, a gerincgyógyászat terén jelentős referenciaközpontokként működő Országos Gerincgyógyászati Központot (Budapest) és a Rizzoli Intézetet (Bologna), s fórumot szervezünk  a különböző országokból származó, világhírű szakembereknek” – számolt be Dr. Varga.

    A találkozók helyszíne felváltva Bologna vagy Budapest. 2014 óta az AOSpine Knowledge Forum Tumor is képviselteti magát az eseményen. Az AOSpine, mint testület vesz részt e közös munkában a nemzetközi konszenzus képviseletében, egyidejűleg módszertani ajánlásokkal a nemzeti szükségletekre összpontosítva. Minden évben a konferencia részeként speciális szemináriumot is tart, ahol a közös kutatási programok eredményeit dolgozzák fel.

    Budapest kétszer adott otthont az eseménynek: 2012-ben és 2014-ben. Ez kiváló lehetőség volt nem csak az én intézményem, hanem a magyar és európai gerincsebészeti közösség számára is. Sikeresen létrehoztunk egy magas szintű, összpontosított platformot, hogy előmozdítsuk a tanulást, a megosztást, és megvitathassuk a primér és áttétes gerincdaganat-sebészettel és az idősödő lakosság gerincbetegségeinek kezelésével kapcsolatos kérdéseket a világ legelismertebb gerincsebészeivel” – mondta Dr. Varga.

    2016-ban, az ötödik találkozón még egy „B” került a csapatba, így a BBSpine-ból BBBSpine találkozó lett, az esemény ugyanis a svájci Bázelben került megrendezésre egy harmadik elnök, Dr. Stefan Schaeren felügyeletével. A bejelentkező résztvevők több mint harminc meghívott világszintű szakember felkért előadásait hallhatták tizennégy különböző országból, Európa, Észak-Amerika, a Közel-Kelet és Ázsia képviseletében.

    Habár az esemény két barát kezdeményezéséből jött létre két országban, egyre terjeszkedik. Mára az egyik legfontosabb gerincdaganatokkal foglalkozó konferencia Európában, semmi sem hasonlítható hozzá. Már várjuk az idei konferenciát, amelynek ismét Budapest ad otthont” – mondta végezetül Dr. Varga.

    A hatodik BBBSpine találkozó Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre 2017. november 10 és 17. között.

    Forrás: AOSpine Newsletter, 2017. január