2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    A békés harcos - világbajnokság porckorongsérv után

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Kovács Mária többszörös magyar bajnok, többszörös Európa-bajnok és kétszeres amatőr világbajnok ökölvívó. Ha harcolni kell, nem kell őt félteni: 2010 óta tudott porckorongsérvéről, visszaemlékezése szerint versenyek előtt mindig rosszabb volt a helyzet, de ez nem tartotta őt vissza a ringbeli küzdelmektől.

    Hogyan kezdődött az karriered?

    Az önbizalom hiányra kerestem megoldást, emellett azonban azért is vonzott az ökölvívás, mert éreztem, hogy általa meg tudom védeni magam. A kezdetekkor egyből felfigyelt rám az edzőm a kiemelkedő mozgáskoordinációm miatt.

    Kovács Mária ökölvívó.

    Mire tanít az ökölvívás?

    A sport kapcsán tanultakat az élet minden területén tudom kamatoztatni, annak ellenére, hogy 17 évesen kezdtem gyorsan jöttek a sikerek. A gyerekeken látom, hogy nyitottabbá válnak az edzések és a közösség hatására. Sok gyereknek segítség, hogy a sport által kiszakadnak a zűrös családi vagy iskolai problémák közül.

    A sportolók között is ismert tény, hogy az ökölvívóknak nagyon erős a törzsizomzata. Hogy alakulhatott ki a porckorongsérv?

    A boksz egyoldalas sport, a heti tíz edzés és a folyamatos rotáló mozgás nem tesz jót a gerincnek. Ezért fontos, hogy jó szakemberekkel vegye körbe magát az ember.

    Mikor érezted, hogy ezzel a fájdalommal orvoshoz kell fordulnod?

    2015 szeptemberében erős fájdalom jelezte, hogy baj van, először konzervatív terápiával próbálkoztunk, de novemberre egyértelművé vált, hogy a porckorongsérvet műtéttel kell megoldani. Az Országos Gerincgyógyászati Központban dr. Agócs Miklós végezte el a műtétet. A doktor úrral műtét előtt részletesen átbeszéltük a lehetséges műtéti megoldásokat, több lehetőség közül választhattam. Biztos vagyok benne, hogy a gyors gyógyuláshoz az is hozzásegített, hogy hittem a közösen átbeszélt műtét sikerében.

    Hogyan zajlott a műtét utáni időszak?

    A műtét után 3 napig voltam a kórházban, hamar megszűnt a fájdalmam és gyorsan gyógyultam. Három hét után újra egy gyulladt állapot alakult ki, ismét konzervatív terápiás kezelést kaptam. Februárban óvatosabban kezdtem a mozgást, de a hónap végére már aktívan végeztem a gyógytornát és az edzéseket is. A kitartó gyógytornának köszönhetően áprilistól komoly felkészülési munkát tudtam végezni a közelgő májusi VB-re.

    Ötödik helyen végeztél a világbajnokságon. Hogy élted meg a versenyt?

    Ez a verseny volt a visszavonuló mérkőzésem, nem tudtam volna abbahagyni úgy a versenyzést, hogy még egyszer ne mérettessem meg magam a ringben. Az elmúlt év tapasztalati segítettek abban, hogy türelmes legyek magammal szemben és ne akarjak mindent bármi/minden áron.

    Hogyan tervezed a jövőt?

    Szeretném az elmúlt évek tapasztalatait továbbadni, már elkezdtem az egyesületünknél gyerekekkel foglalkozni, és ha esetleg úgy adódna szeretnék a válogatottnál edzőként dolgozni.

    A kezelőorvos szemével: dr. Agócs Miklós

    Dr. Agócs Miklósaz Országos Gerincgyógyászati Központ gerincsebész, ortopéd szakorvosa orvosi szemszögből ismertette a világbajnoki pontszerző ökölvívók esetét.

    Dr. Agócs Miklós, az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincsebész, ortopéd szakorvosa

    Mennyire speciális helyzet egy élsportoló kezelése?

    Hobbi sportolóként karrierem kezdetén vágytam rá, hogy egyszer sportolókat gyógyítsak, többek között ennek is köszönhető a szakma választásom. Egy élsportoló kezelésében egy mozgásszervi szakembernek egészen más szempontokat kell figyelembe venni, mint mozgásszervek igénybevétele szempontjából hétköznapi helyzetben.

    A konzervatív kezelés időtartama rövidülhet abból a célból, hogy a sportoló lehetőség szerint minél hamarabb visszakapja teljes terhelhetőségét, hisz a mai sportban csak maximális edzésmunka végzésével érhetők el a sportolók által kitűzött célok. 

    A műtétet követő időszakban is könnyebb dolga van azoknak a betegeknek, akik korábban rendszeresen sportoltak?

    A mozgásszervi megbetegedések hosszú távon csak folyamatos mozgással gyógyíthatóak. Ez a gerincbetegek többségének elsőként gyógytornát jelent.

    Egy sportoló számára, aki napi rendszerességgel feszegeti saját határait, a gyógytorna végzéséhez szükséges fittség rendelkezésre áll, és az a tény, hogy eredményt csak kitartó munkával lehet elérni magától értetődő a számukra.

    A műtéti eljárás meghatározásában a páciens fizikai állapota és élethelyzete mennyire befolyásolja a döntést?

    Amennyiben egy gerincbeteg számára műtéti kezelést helyezünk kilátásba, igyekszünk teljes körűen tájékozódni a páciens pszicho-szociális állapotáról, élethelyzetéről, illetve arról, hogy milyen speciális élethelyzeti célok megvalósításában kell segítenünk a műtéti beavatkozással.

    Intézetünkben, annak megalakulása óta pszichológiai munkacsoport támogatja a mozgásszervi sebészek munkáját. Ezen kollégák segítséget nyújtanak pácienseink műtét előtti kivizsgálásában, vezetésében, illetve a műtét után segítenek az első napok aggodalmas pillanataiban.

    gerincbetegségek sebészeti megoldásában sokszor nem csak egy kezelési lehetőség merül fel. Élethelyzeti lehetőségei, céljai alapján kell megválasztanunk a páciens számára legjobbat. Természetesen a döntés közös, így feltétlenül ismertetnünk kell a lehetőségek előnyeit, hátrányait minden aspektusból. Többek között ilyen a megfelelő terhelhetőséget biztosító műtéti indikáció, hisz egy sportoló számára, akinek akár már csak egy, két, akár három év van vissza karrierjéből, többnyire a gyors rehabilitáció és a teljes terhelhetőség minél korábbi visszanyerése a cél.