2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Az elhízás növeli a derékfájás kockázatát

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az elhízás növeli a porckorongkopás és a krónikus derékfájdalom rizikóját!  

    Dr. Ferenc Máriával, az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás részlegének osztályvezető főorvosával, reumatológus-fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvossal az elhízás és a krónikus derékfájdalom leggyakoribb forrása, a porckorongkopás kialakulásának összefüggéseiről beszélgettünk.

    Dr. Ferenc Máriával, az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás részlegének osztályvezető főorvosa.

    Meghatározható nem, kor és egyéb paraméterek szerint, hogy kiket fenyeget leginkább a krónikus fájdalmat okozó porckorongkopás?

    A Virginiai Gerinckutató Központ végzett nemrégiben egy vizsgálatot az életkor, a nem, a testtömeg-index (BMI) és a krónikus derékfájdalom kopásos eredetű, diagnosztikus tesztekkel igazolt fájdalomforrásai közötti összefüggésekről. A tanulmány igazolta, hogy jelentős kapcsolat van ezen tényezők és a krónikus derékfájdalom szerkezeti okai között. A magasabb életkor elsősorban a fájdalmas porckorongkopással mutatott kapcsolatot, és leginkább a férfiaknál. Ez az összefüggés egyrészt genetikai okokkal magyarázható, másrészt a nemek közötti különbségből adódik, hiszen a férfiak nehezebb fizikai munkát, például nagyobb súlyú teheremeléseket végeznek.

    A nőknél azt figyelték meg, hogy normál BMI érték mellett náluk – a terhességhez köthető hormonális és biomechanikai változások miatt - jelentősen magasabb arányban szerepelt a keresztcsont-csípőcsont (SI) ízület fájdalomforrásként, mint a porckorong, vagy a kisízületek. A kóros testtömeg-index (BMI) pedig elsősorban a kisízületi fájdalommal mutatott jelentős kapcsolatot, sokkal inkább, mint a porckorong kopással és az SI izületből eredő fájdalommal. Az elhízás ugyanis (25 kg/nm BMI felett) a többletsúlyból eredendően a gerinc élettani görbületeit megváltoztatja, emiatt fokozódik az ágyéki homorulat, és a súlytöbbletből adódó teher elsősorban a kisízületekre tevődik át.

    Ezek szerint már a fiatalokat is érintheti mindez, ők is szenvedhetnek a porckorongkopás okozta derékfájástól?
    Így van: kutatások bizonyították, hogy a kopásos eredetű gerinc-rendellenességek rizikófaktorai között a genetikai meghatározottságon kívül a jelentős túlsúly a legfontosabb, amely már fiatal korban is többszörösére növeli ezeknek az elváltozásoknak a kockázatát. Például a túlsúlyosnak és elhízottnak tartott fiataloknál 14-szer akkora a porckorong kopás kialakulásának valószínűsége, mint a soványaknál és normális testsúlyúaknál. Így a felnőttkori gerincbetegségek megelőzéséhez, egyrészt a megfelelő testmozgásra, a helyes testtartásra és a gerincet stabilizáló izomzat erősítésére kell törekedni, lehetőleg minél előbb, már óvodás-iskolás korban elkezdve. Másrészt legalább ennyire fontos kezdetektől fogva figyelni az egészséges táplálkozási szokások kialakítására is. Fontos tudni azt is, hogy az elhízás nemcsak porckorong kopását és ez által derékfájdalmakat okoz, hanem más mozgásszervekre is hatással van, például ennek során megváltozik a járás minősége is, ami a térd- és a bokaízületek túlterhelését is előidézheti.

    Hogyan sikerült mérhető módon bebizonyítani a magas BMI és a porckorongkopás összefüggését?
    Néhány éve született meg az első szövettani tanulmány a Müncheni Patológiai Intézet és Gerincközpont vizsgálata alapján, amellyel objektíve igazolódott, hogy a megnövekedett BMI és a szövettani degenerációs pontszám (szkór) között szoros az összefüggés. A vizsgálat során 854 ágyéki porckorongsérv-műtét közben sebészileg eltávolított porckorong mintát gyűjtöttek össze. A pácienseknél megvizsgálták a szövettani degenerációs szkór kapcsolatát a korral, nemmel és BMI-vel, és azt találták, hogy a leghangsúlyosabb kapcsolat a porckorong kopás mértéke és a BMI alapján besorolt egyének között a túlsúlyos és az elhízott csoportban volt.

    A vizsgálat eredményeinek az ad különös jelentőséget, hogy Magyarország lakóit ez kiemelten érinti, hiszen - az EU-tagállamok között legrosszabb eredményt elérve - nálunk a kórosan elhízottak aránya 28,5 százalék, és a túlsúlyosak aránya is magas, a felnőtt lakosság mintegy hatvan százalékát éri el.

     

    Mit tehetünk?
    Mivel a túlsúlyosak aránya előre láthatóan továbbra is növekszik a népességben, megjósolható, hogy növekedni fog a porckorongkopás és az ezzel együtt járó derékfájdalom megjelenésének az esélye is. A megelőzés fontosságára figyelmeztet, hogy a kutatások alapján a porckorongkopást is besorolták az „obezitással együtt járó betegségek” csoportjába, ugyanúgy, mint a cukorbetegséget és a szív- érrendszeri betegségeket. Mindenkinek, aki életmódja vagy genetikai okok miatt hízásra hajlamos vagy már túlsúllyal küzd, azt tanácsoljuk, hogy ne hanyagolja el ezt a problémát.

    Az elhízást jobb elkerülni, de ha már kialakult, sosem késő életmódot változtatni, egészségesebb étrendre váltani, rendszeres mozgásba kezdeni. Ne hagyja, hogy ebben az életmódváltásban az esetleges gerincbetegség vagy krónikus fájdalom megakadályozza: forduljon szakorvoshoz vagy kérje gyógytornász segítségét, aki kialakítja a személyre szabott edzésprogramot.