2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Az ízületi sérülések gyógyításának új lehetősége: az artroszkópia

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Az ízületek túlterheléséből vagy sérüléséből adódó, fájdalmas ízületi bántalmak gyakran sebészi megoldást is igényelnek. Ezeket a beavatkozásokat forradalmasította az artroszkópia, az ízület tükrözésén alapuló diagnosztikus és terápiás eljárás, amely adott esetben egynapos, sőt, akár ambulánsan is végezhető műtéteket is lehetővé tesz. Dr. Hidas Péter ortopéd sebész szakorvos elárulta mit kell tudni az artroszkópiáról.

    Artroszkóp készülék.

    Mi az az artroszkóp?
    Az ízület tükrözéséhez, az artroszkópiához használatos készülék, amellyel – minimális metszéssel – egy néhány milliméteres átmérőjű kábel vezethető be az ízületbe. Ezen keresztül üvegszál vezeti a fényt a kamerával felszerelt optikáig, amellyel feltérképezhető az ízület állapota. A látottak monitoron követhetők, rögzíthetők. Az artroszkópos műtétek során többfajta speciális műszert, szikét, fogót stb. is használunk, amelyekkel terápiás beavatkozás is végezhető. Az artroszkóp segítségével különböző betegségek, elváltozások diagnosztikáját, valamint műtéti beavatkozásokat végezhetünk anélkül, hogy az ízületen nagy feltárást végeznénk.

    Milyen beavatkozásra alkalmas az artroszkóp?
    Egyrészt az ízületi problémák diagnosztizálását teszi lehetővé, másrészt a vizsgálat során megállapított elváltozások minimális műtéti feltárással járó, ún. minimál-invazív kezelésére is módot ad. Ma már csak diagnosztikára szinte nem alkalmazzuk, de minden műtéti beavatkozás előtt az egész ízületet átnézzük és minden elváltozást, porckopást, porcsérülést, szalag szakadást vagy lazaságot megvizsgálunk.

    Az ízületen belül végzett műtétek legnagyobb része már elvégezhető artroszkóppal, tehát anélkül, hogy az ízületet felnyitnánk. A különböző porcleválások kezelése, a levált porcdarabok eltávolítása, a porcfelszín-kezelés mára napi rutinná váltak, de a nagyobb szalagrekonstrukciókat, szalagpótlásokat, mozaikplaszikát is szinte kizárólag artroszkópos technikával végezzük.

    Vállízületben a stabilizáló műtétek, a rotátorköpeny szakadás rekonstrukciója és dekompresszió is egyre nagyobb számban történik artroszkóp segítésével. Emellett pedig a könyök- és bokaízületben is egyre nagyobb teret nyer alkalmazása, de ezen ízületeknél, ahogy a vállízület esetében is, egyelőre csak néhány intézet specialistája rendelkezik a megfelelő gyakorlattal az artroszkópos műtétek elvégzése terén.

    Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen artroszkópiás vizsgálat, illetve műtét?
    Mivel a hagyományos műtéteknél jóval gyorsabb a behatolás, és nem szükséges nagy műtéti metszések zárása, a beavatkozás is általában rövidebb ideig tart. Egy rutinos artroszkópiát végző orvos számára egy térdízület teljes átnézése, diagnosztikája az esetek legnagyobb részében 5 perc alatt tökéletesen elvégezhető. Egy porcműtét általában 10-15 percet igényel.

    Az esetek kis százalékában előfordulhatnak nem "rutin" műtétek is, ilyen esetekben 20-30 percig is eltarthat a beavatkozás. A szalagpótlások, mozaikplasztikák, porcfelszín-kezelések bonyolultabbak, így hosszabbak is, akár egy órás műtétek is lehetnek. Az artroszkópos ínvarratok a vállízületben, valamint a könyökízületi mozgásjavító műtétek akár 1-2 órásak is lehetnek.

    Milyen műtéti eljárásokat helyettesíthetünk vele?
    Számos esetben alkalmazható nagy műtétek helyett, például a térd, a váll, a boka, a könyök sportsérüléseinél, meniscus és térdszalag sérüléseknél, vérömlenyek esetén, ízületi porcleválásnál és ízületi belhártyagyulladásnál. Többek között helyreállítható vele az elszakadt szalag, eltávolítható a levált porcdarabka vagy más idegen test, heg és a levált porcdarab.

    Mi az előnye a korábbi műtéti technikákkal szemben?
    Az artroszkópos eljárásnak köszönhetően a műtéti idő jelentősen lerövidült. Azáltal, hogy nem nyitjuk fel az ízületet, kevésbé sértjük annak integritását, kevésbé károsodnak az ízületet védő struktúrák, az azt körülvevő izmok, szalagok, ízületi tok. Jóval kisebb sebzést igényel, gyakorlatilag kis metszések, „lyukak” marad csak utána a műtéti területen. Így kevesebb időt kell kórházban tölteni, kisebb fájdalommal jár a kezelés, a sebgyógyulás pedig sokkal gyorsabb.

    Az artroszkópos beavatkozással sokkal gyorsabb és teljesebb lehet a gyógyulás, tökéletesebb a rehabilitáció. A beteg a végén jobb állapotba kerül, kevesebb ideig lesz mozgásában korlátozott, így csökken a munkán vagy sporton kívül töltött idő, a páciens hamarabb vissza tud állni munkába vagy a sportba, edzésekbe.

    Ezen felül nagy előny, hogy amennyiben nyitott műtétet végzünk, csak az ízületnek egy részét látjuk és tudjuk megítélni. Artroszkópos műtét során viszont könnyen át tudjuk nézni az egész ízületet, és esetleg fel tudunk fedezni más, előre nem feltételezett eltéréseket is, és azokat is meg tudjuk oldani.

    Hogyan zajlik a műtét? Mi történik az artroszkópia során?
    Az artroszkópia során az ízületet – általában az ízületbe juttatott sóoldattal - kitágítjuk, így jobban átlátható lesz a műtéti terület. Ugyanezen a kis metszésen keresztül egy csőoptikát vezetünk az ízületbe, ami el van látva egy hidegfény forrással, amely az ízületen belüli világítást biztosítja. Ehhez a csőoptikához csatlakozik egy kamera, amelynek segítségével a képet egy nagy felbontású HD monitorra vetíti ki.

    Egy, vagy több másik kis, pontszerű metszésen keresztül különböző kis műszereket, célzókat, elektromos eszközöket, valamint ún. shavert vezetünk be az ízületbe. Az operatőr tulajdonképpen a műtét során a monitort nézi, azon ellenőrzi a saját munkáját. A műtét a probléma jellege szerint végezhető altatásban, gerincérzéstelenítésben, vagy akár helyi érzéstelenítésben is.

    Mennyire fájdalmas eljárás az artroszkópia?
    A műtéti beavatkozásokhoz hozzátartozik a fájdalom, hiszen mindenképpen keletkezik seb, mindenképpen megsértjük az ízület integritását, az ízületi tokot és egyéb körülötte lévő lágyrész-srtuktúrákat. Az artroszkópos beavatkozás a tapasztalatok szerint azonban jóval kisebb fájdalommal jár, mint a hagyományos eljárások. A műtét után szokásos fájdalomcsökkentő módszerek, így a műtéti területek jegelése, az ízült kímélése és szükség esetén gyógyszeres fájdalomcsillapító is alkalmazható.

    Milyen előkészületek igényel az artroszkópos beavatkozás a pácienstől?
    A beavatkozás a betegtől csak annyi előkészületet igényel, hogy éhgyomorral kell érkeznie, aznap alkoholt sem fogyaszthat és dohányoznia sem szabad. A műtéti területen nem szabad sérülésnek lennie, és a beteg érdekében az esetleges egyéb betegségek, fertőzések, például nátha is akadálya lehet a beavatkozás elvégzésének.

    Gyorsabb a gyógyulás azoknál a betegeknél, akiken artroszkópos műtétet végeztek?
    Ezt műtéti típusa válogatja, de általánosságban azt lehet mondani, hogy az artroszkópos műtétek után alig marad műtéti heg, seb és kisebb a szövődmények kockázata is. A páciens sokkal hamarabb visszatérhet szokott életviteléhez. Mind a felépülés, mind a munkába, sportba való visszaállás jóval rövidebb idő.

    Mennyi időt vesz igénybe a felépülés?
    Természetesen ez az adott eseten múlik, elsősorban azon, hogy milyen ízületen milyen típusú beavatkozás történt. A felépülési idő a beteg fizikai állapotától, erőnlététől és együttműködési készségétől is függ, hiszen a felépülést a célzott gyógytorna, az ízület körüli izmok tudatos erősítése jelentősen meggyorsíthatja.