2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    Így előzze meg a gerincbántalmak kiújulását!

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A gerincbántalmak többsége spontán vagy speciális kezelések hatására elmúlik, a hátterükben meghúzódó elváltozások miatt azonban az esetek nagy százalékában fennáll a kiújulás lehetősége. Ezért kiemelkedően fontos a gerincproblémák ismételt megjelenésének megelőzése, azaz a másodlagos prevenció – hívta fel a figyelmet Fehér Katalin, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza.
     

    A nyak-, váll-, hát- és derékfájdalom a leggyakrabban előforduló kellemetlenségek közé tartozik, becslések szerint 10-ből legkevesebb 8 ember találkozik velük legalább egyszer az élete folyamán. A gerincbántalmak nagy része magától elmúlik. A fennálló problémák kezelésére számos hatékony terápiás lehetőség létezik: komplex konzervatív terápiával, szükség esetén műtéti beavatkozással is sikeresen kezelhetjük őket.

    Gerincbántalmak kiújulását megelőző gyógytorna.

    Hogyan előzzük meg a gerincproblémák kiújulását?

    A gerinc helytelen-, illetve túlterhelése kezdetben a vázizmok működésében okoz zavart. A tartásért felelős izmainkat ilyenkor egyenlőtlen terhelés éri, ami az izomegyensúly felborulásához, az izomfunkció romlásához vezet. Egyes izmaink kórosan, görcsösen túlfeszülnek, más izmaink ellazulnak, elgyengülnek. Helytelen tartás alakul ki, ami hosszú távon önmagában is tünetképző lehet. A tartásért felelős izmok ereje, rugalmassága, funkciója speciális gyakorlatokból összeállított gyógytornával helyreállítható, fejleszthető, fenntartható és tudatosítható.

    Célzott kezelés hiányában mindez további fájdalom, gyulladás és egyéb tünetek (pl. zsibbadás, motoros funkció csökkenése) forrásává válhat valamint a gerinc és a végtag ízületek degeneratív elváltozásainak előidézője, komolyabb gerincbetegségek előjele lehet. A gerincbántalmak kezelésére, a gerinc funkcionális kapacitásának és terhelhetőségének helyreállítására számos terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre. A célzott gyógytorna gyakorlatok mellet egyéb fizioterápiás módszerek alkalmazása (pl. manuálterápia), masszázs, orvosi beavatkozás (gyógyszerelés, infúzió) is szükséges lehet.

    Hogyan zajlik a műtét utáni rehabilitáció?

    Amennyiben a gerincbántalmak súlyossága miatt műtéti beavatkozásra volt szükség, az operációt követően, a gerinc funkcionális működésének helyreállítása és fejlesztése érdekében fontos a rehabilitáció. A rehabilitáció az orvosi kontroll mellett a posztoperatív időszakoknak megfelelő, speciális fizioterápiát, célzott gyógytornát foglalja magába. A teljes gyógyulás eléréséhez elengedhetetlen az ergonómiai alapelvek és életmódbeli tanácsok betartása, tudatos alkalmazása mindennapjainkban.