2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Intézetünk
  • Munkatársaink
  • Tevékenységeink
  • Orvosoknak
  • Gyakori kérdések
  • Cikkek
  • Elérhetőségek
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 887-7901 | E-mail: info@ogk.hu
    Magas kontrasztú nézet

    A szív- és érrendszeri betegségek kezelése

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A gyógyszerszedés útvesztői krónikus szív- és érrendszeri betegségek esetén címmel tartott ismeretterjesztő előadást az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetemen dr. Wessely Mária, a Budai Egészségközpont kardiológusa a mindennapi életben hasznosítható tanácsokkal is ellátta a MOM Kulturális Központ Kupolatermét megtöltő hallgatóságot.

    Beszedjük a felírt gyógyszert, vagy inkább valamilyen természetes megoldást válasszunk? Ha több orvos végzi a kezelést, melyiknek higgyünk? Hányféle gyógyszert lehet együtt szedni mellékhatások nélkül? – tette fel a sokakat érintő és érdeklő kérdéseket dr. Wessely Mária az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetem áprilisi előadásán. A kardiológus szakember elmondta, hogy sokan kampányolnak a gyógyszerszedés ellen, mert azt mondják, a természetes szerek sokkal egészségesebbek.

    Ezzel kapcsolatban dr. Wessely Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy aminek hatása van, annak mellékhatásai is lehet, ez alól a természetes készítmények sem kivételek. Előfordulhat, hogy egy növényi készítmény egyes betegeknél több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Ilyen az orbáncfű, ami kiváló antidepresszáns, azonban kioltja az egyik sztrókot megelőző, gyakran felírt véralvadásgátló gyógyszer, a Pradaxa hatását. Hatékony antidepresszánsok a lítiumot tartalmazó növényi készítmények, a probléma az, hogy a több magas vérnyomás elleni gyógyszer nem adható azoknak, akik lítiumot szednek. Ezért lényeges, hogy a kezelőorvos tisztában legyen azzal, milyen gyógynövényeket fogyaszt a betege.

    Dr. Wessely Mária külön is kiemelte az Aloe verát, mint elmondta, a növényt külsőleg bátran használhatjuk, kiváló gyulladásgátló és sebgyógyító, azonban nagy adagban elfogyasztva, az arra érzékenyeknél vesegyulladást, pajzsmirigy problémákat okozhat. Nagyszerű élénkítő a maté tea, aminek azonban akár rákkeltő hatása is lehet, nyelőcsőrákosoknál pedig tragédiát okozhat. Súlyosbítja a Parkinson-kor tüneteit a káva (mámorbors), míg a B-17 vitamin (a búzafű, a sárgabarack magja, a mandula is tartalmazza) túlzott fogyasztása cianid mérgezéshez vezethet. Dr. Wessely Mára szerint a főképpen ízületi panaszokra ajánlott kombucha gomba hatása kérdéses, ráadásul például aspergillus penészgombával társulhat, ami allergiát válthat ki. Divatos az ezüstkolloid, ami ugyan valóban gomba- és baktériumölő, az ezüst azonban lerakódik a bőrben és a lágy részeken. A Himalája só valójában vasoxidod tartalmazó hagyományos só, tulajdonképpen a konyhasóhoz képest nincsen további jótékony hatása. Helyette a szakember a sokkal olcsóbb salvus víz alkalmazását ajánlja száraz nyálkahártya problémára.

    Nem igazolt hatásúak a prosztata problémákra ajánlott tökmagolaj készítmények, valamint az alvászavarokra adott golgotavirág-kivonat, míg a mesterséges C-vitamin (aszkorbinsav) túlszedése, főleg az erre hajlamos nőknél, felgyorsíthatja a szürkehályog és a vesekő kialakulását. A zsírban oldódó A-vitamint orvos írja fel, nagyobb dózis viszont hajhullást, körömproblémákat okozhat, dohányosoknál növeli a tüdőrák kockázatát. A béta-karotint (az A-vitamin provitaminja) tartalmazó répa fogyasztásával ugyanakkor nem lehet túladagolni az A-vitamint.

    Félrevezethető lehet, hogy egyes gyógyszerek recept nélkül is kaphatók, ezért azt hihetjük, ezek teljesen veszélytelenek. Ez nincsen teljesen így, ha például a különböző panaszainkra egymás után beveszünk egy paracetamolt tartalmazó panadolt, aztán coldrexet, rubofent és saridont, ezzel jelentősen megterheljük a májunkat. Ezért kell mindig ellenőrizni a gyógyszereknél is a hatóanyag listát.

    A leggyakrabban receptre kiadható gyógyszerrel kezelt betegségek a szív- és érrendszeri problémák, a reumás betegségek, az alvászavar, valamint a gyomor és bélrendszer betegségei. Ezek közül a pszichotróp szereknek, a vérnyomásgyógyszereknek, a vízhajtóknak, a gyulladásgátlóknak, a fájdalomcsillapítóknak, a véralvadásgátlóknak és a teofillineknek lehetnek leggyakrabban káros mellékhatásai. Gondot okozhat, ha a beteg indokolatlanul kapja a gyógyszereket, nem megfelelő adagot írtak elő a számára, a páciens nem tartja be az orvos utasításait, vagy a felírt gyógyszerek együttes hatása káros a szervezetre.

    Figyelembe kell venni, hogy idősebb korban lelassul a felszívódás, ezért az egyes gyógyszerek beszedése között az előírtnál hosszabb szünetet kell tartani. A szakember az aszpirin szedését is csak érrendszeri betegség esetében tartja indokoltnak, valamint nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a gyulladáscsökkentőket –amennyiben hatástalanok– egy hónapon túl felesleges alkalmazni, míg az idősek, ha lehet, kerüljék az instabilitást kiváltó gyógyszereket. Indokolt esetben, és főleg családi halmozottság esetén a koleszterinszintet befolyásoló statin készítmények alkalmazása viszont kifejezetten ajánlott.

    Hegyvidék újság, 2016. április